Blog over sollicitatiegesprek

‘Waarom wil je hier werken?’ 5 tips om dit te beantwoorden

Een goede sollicitatie vergt voorbereidingen. Gepaste kleding, een verzorgd uiterlijk én een antwoord op de vraag waarvan je weet dat deze komen gaat: “Waarom wil je hier werken?” Hoe zorg je dat je deze vraag zo goed mogelijk beantwoordt? Wij geven je 5 tips!

 

1. Weet waarom men deze vraag stelt


Ben je jezelf ervan bewust waarom deze vraag überhaupt gesteld wordt? Voor een organisatie is het interessant om te weten of jij als kandidaat met name interesse hebt in de functie, de organisatie zelf, of toch in beide. En vanzelfsprekend is deze vraag een goede test in hoeverre jij je hebt verdiept in de vacature en voorbereid op het gesprek.

 

2. Herleid de context


Zoek tijdens het vooronderzoek naar informatie die van waarde is voor je vakgebied. Maar verdiep je ook in de ontwikkelingen rondom de organisatie. Controleer bijvoorbeeld of de organisatie onlangs een prijs heeft gewonnen of een nieuwe directeur heeft aangenomen. Duik ook even in de organisatiestructuur, het aantal medewerkers en de vestigingen voor een gedegen antwoord op deze vraag.

 

3. Vind de sterke en zwakke punten


Scan de vacature en ga op zoek naar onduidelijkheden. Op deze manier voorzie je jezelf direct van concrete vragen voor tijdens het gesprek. Zet nu de sterke en zwakke punten tegenover elkaar en formuleer hieruit een heldere conclusie. Deze conclusie geeft een goede basis van de mogelijkheden voor jou in de organisatie.

 

4. Betrek je netwerk


Het is nooit verkeerd om je omgeving uit te horen over de organisatie waar jij graag zou willen werken. Ken je personen die binnen het bedrijf werkzaam zijn? Of vrienden met een vergelijkbare functie? Klop gerust bij ze aan om te ontdekken wat de basisbehoeften van jouw droomfunctie zijn. En hoe de bedrijfscultuur in elkaar steekt. Dit is meteen een goede check of de functie wel zo goed bij jou past als dat je dacht. Laat in het gesprek ook zeker vallen dat je contact hebt opgezocht. Dit toont je enthousiasme en interesse.

 

5. Benoem de klik


Deze vraag biedt de uitgelezen mogelijkheid om te laten merken waarom jij dé juiste kandidaat bent. Voel je jezelf snel thuis binnen een grote organisatie? Of werk jij liever in een klein team met korte lijntjes? Ben je gecharmeerd van het veelzijdige werkterrein binnen de bouw of techniek? Of voel je jezelf aangetrokken door de goede doorgroeimogelijkheden? Wat je redenen ook zijn, benadruk waarom ze uitgerekend jou moeten aannemen.