Blog over Sollicitatiegesprek

Het sollicitatiegesprek voorbereiden
doe je met deze checklist

Een goed sollicitatiegesprek vergt een gedegen voorbereiding. In dit artikel lees je tips om je voor te bereiden op je gesprek. Wat zijn vragen die gesteld kunnen worden? Welke vragen kun je verwachten en hoe presenteer je jezelf? Wij geven je alle informatie en een handige checklist.

Ga direct naar

    Voorbereiden op het sollicitatiegesprek doe je zo

    Sommige tips lijken zo voor de hand liggend dat je ze bijna zou vergeten. Zorg bijvoorbeeld dat je weet wat de naam is van je gesprekspartner. Sowieso goed om even je gesprekpartner te googelen om te kijken met wie je te maken hebt. Misschien vind je interessante aanknopingspunten. Wij hebben alle tips voor jou verzameld om goed voorbereid op gesprek te gaan. Daar kunnen we je trouwens ook uitstekend bij helpen. Wij hebben al duizenden keren dit proces doorlopen met sollicitanten binnen de bouw en techniek.

    Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek - De checklist

     
     Verdiep je in het bedrijf

    Zorg dat je vooraf op de hoogte bent van de ins en outs van de baan en werkgever. Wat zijn de missie en doelstellingen van het bedrijf? Wat zijn de actuele ontwikkelingen? Alles is te vinden op de website van de onderneming. Wellicht ken je zelfs mensen die er al werken? Vraag hen naar het laatste nieuws. Het komt goed over als je kan zeggen: "Ik zag dat jullie een nieuw project zijn gestart. Wat ontzettend leuk! Hoe gaat dat in zijn werk?"

     Lees vacature door

    In de vacature vind je als het goed is alle aanknopingspunten die je nodig hebt. Wat ga je in deze functie doen? Welke kennis en kunde verwachten ze van je? Wat doet het bedrijf precies? Lees daarom de vacature goed door en onderstreep de zaken waar jij meer over wilt weten of waar jouw interesse naar uit gaat.

     Bereid je eigen pitch voor

    Wie ben je? Waarom doe je wat je doet en waarom ben jij geschikt voor deze functie? Dat zou je in één minuut kunnen pitchen. Wat kom je brengen? Dat is de vraag die jij jezelf moet stellen.

     Weet waar je goed in bent

    Weet waarom je de baan wilt hebben en waarom je geschikt bent voor de functie. Inventariseren van je sterke en zwakke punten kunnen hierbij heel handig zijn. Bij het geven van voorbeelden, wissel deze dan ook eens af met situaties die niet expliciet in je CV staan. Zoals het organiseren van een benefietwedstrijd bij de plaatselijke sportvereniging. Neem daarbij de vacature als leidraad: waar is deze werkgever naar op zoek?

    Voorbeelden voorbereiden kan zeer efficiënt met de STARR methodiek. De letters van STARR staan voor Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie en deze opbouw wordt vaak gebruikt om sollicitanten te interviewen. Jij kan deze methode ook zelf inzetten voor meer succes bij je sollicitatiegesprekken. Beschrijf de situatie en jouw rol erin. Hoe pakte jij het aan, wat was daarvan het resultaat en hoe kijk je hierop terug? Wat heb je ervan geleerd, dat is wellicht nog wel de belangrijkste factor in de STARR methodiek.

     Kies je kleding

    Goed om te weten: de helft van alle werkgevers beslist in de eerste 30 seconden of ze iemand aannemen. Daarom is jouw kledingkeuze, die zeker onderdeel is van de eerste indruk die je achterlaat, erg belangrijk. Wat straal je uit? En past jouw uitstraling bij het bedrijf? Wij geven je tips over kledingkeuze bij het sollicitatiegesprek.

    • Kleed je in de stijl van het bedrijf. Maar er is altijd één regel: bij een sollicitatiegesprek kun je beter iets te formeel dan informeel gekleed gaan.
    • Ben niet bang om wat kleur of persoonlijkheid in je kleding te laten zien. Zo lang het maar een professionele houding uitstraalt.
    • Het is niet verstandig veel sieraden om te doen of meerdere tassen mee te nemen. Je moet er netjes en georganiseerd uitzien.
    • Persoonlijke verzorging is natuurlijk een zeer belangrijk onderdeel van je presentatie en versterkt een professionele houding.
    • Natuurlijk wil je een goede eerste indruk maken, maar blijf wel dicht bij jezelf. Als jij jezelf doodongelukkig voelt in een driedelig kostuum, dan voelt jouw gesprekspartner dat ook aan en wordt het een oncomfortabele kennismaking voor iedereen.
    • Check even het weer en de temperatuur. Bezweet of natgeregend aankomen bij het sollicitatiegesprek wil je liever niet

    Meer informatie over kleding sollicitatiegesprek vind je hier.

     Bereid je voor op vragen die gesteld kunnen worden

    Solliciteren kan best spannend zijn. Alleen al daarom is het een goed plan om van tevoren na te denken over antwoorden op de vragen die je kunt verwachten. Zo voorkom je dat je dichtklapt bij vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Zorg dat je in ieder geval over de volgende vragen nagedacht hebt:

    • Beschrijf eens je huidige baan en je taken?
    • Aan wat voor projecten heb je gewerkt?
    • Wat waren je verantwoordelijkheden?
    • Wat heb je tot nog toe bereikt?
    • Wat zijn je doelen of ambities?
    • Waar zie je jezelf over 5 à 10 jaar?
    • Waarom wil je van baan veranderen?
    • Waarom ben je in deze baan geïnteresseerd?
    • Waarom wil je voor deze organisatie werken?
    • Hoe functioneer je in teamverband?
    • Wat zijn je sterke en zwakke punten?
    • Wat zijn je hobby’s?
    • Het oefenen van het beantwoorden van deze vragen in een nagespeeld gesprek lijkt soms wat gek. Maar het kan je enorm goed helpen de eerste druk bij je weg te halen.

    Beter voorbereiden voor vragen tijdens je sollicitatiegesprek doe je zo.

     Bedenk zelf vragen om te stellen

    We zien het regelmatig gebeuren dat sollicitanten vanwege de zenuwen, het enthousiasme of te veel prikkels vergeten om alle vragen te stellen die ze hadden willen stellen. Schrijf daarom van tevoren jouw belangrijkste vragen op en neem ze mee. Dan kan je ze niet meer vergeten. En ziet jouw gesprekspartner dat je voorbereid bent.

     Bepaal jouw gewenste salarisindicatie 

    Er is niets zo vervelend als enthousiast worden over een mogelijke samenwerking tussen jou en de nieuwe werkgever en er daarna pas achter komen dat jullie heel anders denken over het bijbehorende salaris. Zorg daarom dat jij van tevoren hebt bepaald wat je graag zou willen verdienen en wat het minimale is dat je wilt verdienen. Op Google kun je voor de meeste beroepen een gemiddelde salarisindicatie vinden. Zoek deze op, zodat je weet wat jouw ‘marktwaarde’ is.


     

    Sollicitatiegesprek voorbereiden zwakke punten

    Het is een veel voorkomende vragen vanuit werkgevers: Wat zijn jouw zwakke punten? Of verbeterpunten, zoals veel gesprekspartners het ook zullen noemen. Wij geven je tips om hier een positieve draai aan te geven.

    De belangrijkste tip is, wees altijd eerlijk. Iedereen heeft vaardigheden waar je moeite mee hebt of die je simpelweg nog niet onder de knie hebt. Benoem het daarom ook als verbeterpunt. Waar zou je in deze functie aan willen werken? Heb je moeite met structuur?

    Combineer een eventueel verbeterpunt met de acties die je gaat ondernemen om er mee om te gaan. En bij voorkeur met een positieve keerzijde. Alle karaktereigenschappen hebben voordelen en nadelen. Ben je minder gestructureerd? Dan ben je waarschijnlijk wel zeer creatief en oplossingsgericht. Heb je moeite met tegenslagen? Dan ben je vast zeer gedreven.

     

    Vragen voorbereiden sollicitatiegesprek

    In vrijwel alle sollicitatiegesprekken krijg je de gelegenheid om zelf vragen te stellen. Wellicht zullen enkele vragen al beantwoord zijn tijdens het gesprek. Maar jij hebt genoeg vragen voorbereid om proactief en geïnteresseerd over te komen toch? Ben je benieuwd wat nou goede vragen zijn voor een sollicitatiegesprek? Bijvoorbeeld deze:

    • Wat zijn de primaire verantwoordelijkheden binnen de functie?
    • Waarom is de baan vrijgekomen?
    • Zijn er opleidingsmogelijkheden?
    • Wat is de bedrijfscultuur?
    • Wat is de samenstelling van het team?
    • Wat zijn de toekomstplannen en verwachtingen van de organisatie?
    • Waarom werk je zelf hier?

     

    Sollicitatiegesprek voorbeeld: zo ziet de opbouw van een gesprek eruit

    Ieder sollicitatiegesprek verloopt anders, er is geen standaard opbouw waar alle werkgevers zich aan houden. Toch komen dezelfde onderdelen vaak voor. Het begint doorgaans met een voorstelronde, waarna de werkgever iets over zichzelf en het bedrijf vertelt. Daarna volgen de vragen aan jou, meestal gecombineerd met de vacature. Welke taken en verantwoordelijkheden krijg je? Welke werkervaring heb je al? Wat zijn je ambities en wat is je motivatie om voor deze baan te kiezen?

    Wellicht hoort een rondleiding ook al bij het sollicitatiegesprek. Hier mag je zelf uiteraard ook om vragen. Het is altijd veelzeggend om te zien waar je terecht komt. Welke sfeer hangt er en hoe zien de werkplekken eruit? Als afsluiting worden vragen behandeld en de vervolgstappen besproken.

     

    Niet vergeten: wat neem je mee naar een sollicitatiegesprek?

    Neem in ieder geval pen, papier en je identiteitsbewijs mee. Neem ook een aantal kopieën van je CV mee naar het gesprek en houd deze bij de hand. Zo heb je ook altijd een exemplaar voor je gesprekspartner(s) bij je. Bestudeer van tevoren wel even je eigen CV en zorg dat je over elk onderdeel van je CV iets kunt zeggen. En heb je de vacaturetekst goed gelezen en eventueel interessante zaken onderstreept? Neem deze dan ook mee.

    Nog een extra tip: Kom op tijd. Beter 10 minuten te vroeg dan 5 minuten te laat. Dit geeft je de kans om de dagelijkse gang van zaken in het bedrijf te observeren. Als je niet weet hoelang het duurt om het bedrijf te bereiken, ga er dan bij wijze van proef één of twee dagen van tevoren heen.

     

    Informeren na sollicitatiegesprek voorbeeld

    Vraag aan het einde van het sollicitatiegesprek gerust naar de volgende stap. Bijvoorbeeld 'hoeveel kandidaten zijn er voor deze baan' of 'wat is het vervolg van de sollicitatieprocedure'?

    Ben je enthousiast over het sollicitatiegesprek en moet je nu wachten op een reactie vanuit de werkgever? Dat lijkt waarschijnlijk eindeloos te duren, dat is vaak wanneer we ergens op wachten. Zelf contact opnemen om navraag te doen is altijd goed, mits je de werkgever wel even de kans hebt gegeven om een reactie te geven. Zo kom je proactief over en krijg jij de kans om eventuele twijfels nog weg te nemen.

     

    Hoe bereid ik een sollicitatiegesprek voor - nu weet je het!

    Solliciteren blijft altijd een spannende bezigheid, meer CV en weet waarom je enthousiast bent over de functie. Heb jij daarnaast vragen en antwoorden voorbereid? En heb je jezelf verdiept in het bedrijf en je gesprekspartner? Dan komt het vast allemaal goed. Veel succes met het sollicitatiegesprek, je kunt het!