Blog over sollicitatiegesprek

Voorbereiden voor je sollicitatiegesprek doe je met deze 5 letters!

De STARR-methode is de meest voorkomende methode waarop sollicitanten geïnterviewd worden. Als sollicitant kun je deze methode ook zelf inzetten voor meer succes bij je sollicitatiegesprekken. Deze methode helpt je duidelijke en concrete voorbeelden te geven van je kennis en ervaring om zo je gesprekspartner snel te overtuigen van jouw toegevoegde waarde.   De letters van STARR staan voor Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie.

 

STARR-methode

Situatie: Beschrijf kort de situatie waarin je betrokken was en een positief eindresultaat had.
Taak: Wat was het hoofddoel dat je wilde bereiken?
Actie: Beschrijf stap voor stap de acties die je hebt ondernomen om de taken te volbrengen.
Resultaat: Beschrijf de uitkomst van je actie(s).
Reflectie: Bedrijf je eindrede om de eerder gestelde vraag te beantwoorden.

We gebruiken een voorbeeld om alle stappen verder toe te lichten:
Tim werkt op dit moment bedrijf A als Assistent Projectleider. Tim heeft zojuist gesolliciteerd naar de functie van Projectleider bij bedrijf B. De manager vraagt aan Tim waarom hij denkt dat hij genoeg kennis en ervaring heeft voor deze nieuwe functie.

 

S – Situatie

Beschrijf kort de situatie waarin je betrokken was en een positief eindresultaat had.

Voorbeeld:
“Toen ik begon als Assistent Projectleider bij bedrijf A, was zowel het werk, als het team en het bedrijf nieuw voor mij."

 

T – Taak

Wat was het hoofddoel dat je wilde bereiken?

Voorbeeld:
“Ik wilde zo snel mogelijk alle nieuwe zaken onder controle krijgen en genoeg ervaring opdoen voor de functie van Projectleider.”

 

A – Actie

Beschrijf stap voor stap de acties die je hebt ondernomen om de taken te volbrengen. Benadruk je talenten en vaardigheden die je hiervoor hebt ingezet.

Voorbeeld:
“Ik maakte gebruik van mijn communicatieve vaardigheden om kennis te maken met mijn collega’s en zoveel mogelijk vragen te stellen over het project en hun rol daarin. Zo leerde ik veel over het project en alle zaken waar ik rekening mee kon houden in mijn functie. Dit leerde me ook om mijn eigen taken beter prioriteren.

Toen de projectleider waar ik mee samenwerkte een paar dagen vrij was heb ik me direct aangedragen als tijdelijk aanspreekpunt. Hierna heb ik iedere vakantie van de projectleider de rol tijdelijk overgenomen.”

 

R – Resultaat

Beschrijf de uitkomst van je acties. Vertel wat je hebt bereikt en wat je hebt geleerd.

Voorbeeld:
“Door mijn connecties met alle collega’s en mijn ervaring als tijdelijke Projectleider werd ik al snel kennishouder van het project. Wanneer er vragen waren over het project werd hij of zij al snel naar mij doorverwezen.”

 

R – Reflectie

Deze laatste stap wordt niet altijd gebruikt maar is wat ons betreft een hele belangrijke. Hier beschrijf je je eindrede. Om de vraag van de manager eerder te beantwoorden.

Voorbeeld:
“Wanneer ik terug blik naar mijn periode bij bedrijf A geloof ik dat ik de juiste instelling (doorzettingsvermogen en flexibiliteit) bezit en mijn vak volwassenheid heb bewezen (ik mocht iedere keer de functie boven mij waarnemen en het project liep gewoon of beter door). Helaas is er geen positie vrij van Projectleider binnen bedrijf A waardoor ik verder ben gaan kijken.”

Zoals je kunt lezen vergt het wat voorbereiding maar levert het je veel rust en overzicht op tijdens het gesprek. En natuurlijk niet te vergeten dermate goede argumenten waar je gesprekspartner niet anders op kan reageren dan jou aan te nemen.

 

Extra tip: gebruik deze methode ook eens om je eigen pitch te formuleren. Handig tijdens beurzen of bijeenkomsten waarbij je je kort moet voorstellen.