In de afgelopen jaren heb ik als adviseur bij Continu allerlei avonturen meegemaakt met sollicitanten, waar altijd wijze lessen uit te leren waren. In dit artikel deel ik een aantal van deze lessen over solliciteren met jullie. Maar eerst ... vertel ik jullie natuurlijk over één van mijn avonturen.
Daar zaten we dan, mijn kandidaat en ik. Een jongedame met enkele jaren ervaring als engineer. Bij een nieuwe klant en potentieel zeer interessante werkgever aan een lange tafel. Zij op een eerste kennismakingsgesprek en ik als toehoorder erbij, om achteraf te kunnen evalueren en even te kunnen sparren over hoe het is gegaan. Tegenover ons een aardige dame van HR, de teamleider die haar direct leidinggevende zou worden en zelfs de manager van de betreffende afdeling was erbij. De HR dame trapte het gesprek af met de vraag: “Vertel eens iets over jezelf, waarom heb je bijvoorbeeld interesse in deze vacature?”
Anderhalve minuut waren we binnen, mijn koffie was nog te heet om te drinken, toen de jonge werkzoekende engineer haar kennismaking begon met de opmerking dat ze ‘deze vacature eigenlijk helemaal niet interessant vond en liever op een andere afdeling zou willen werken’. De teamleider en manager vroegen zich zichtbaar af waarom ze híer tijd voor hadden vrijgemaakt en hooguit tien ongemakkelijke minuten later stonden zij en ik weer buiten. Even sparren dan maar?
Voorbereiding is het halve werk
Ondanks dat zo'n gesprek natuurlijk een zeer leerzame ervaring is, willen we deze situatie het liefste allemaal voorkomen. Daarom deel ik hieronder alvast een aantal tips met je.
Tip 1 - Voorbereiding!
Als je geen idee hebt wat het bedrijf doet of op welke functie je aan het solliciteren bent, dan kun je waarschijnlijk beter thuisblijven. Check daarom minimaal de website en de LinkedIn profielen van jouw gesprekspartners van tevoren.
En wat voor een indruk denk je achter te laten als je op driekwart van de vragen moet antwoorden: "Goeie vraag, geen idee eigenlijk"? Geen onuitwisbare indruk in ieder geval. Denk van tevoren dus goed na over de vragen die je vrijwel zeker zult krijgen (waarom reageer je op deze vacature, waarom ben je aan het solliciteren, wat zijn je sterke punten, etc.) en bereid alvast een antwoord voor.
Tip 2 - Het is een Gesprek, geen Interview
Bedenk van tevoren een aantal vragen, schrijf ze op en leg jouw kladblok tijdens het gesprek voor je op de tafel neer. Naast dat je jouw vragen dan écht niet meer vergeet te stellen, ziet jouw gesprekspartner direct dat je goed voorbereid bent (zie tip 1).
Ook goed om bij stil te staan: ‘Vertel iets over jezelf’ betekent niet ‘Lees je CV eens voor, begin maar bij je studie’. Vind je het lastig om spontaan iets over jouw leven, passies, familie, ambities en dromen te vertellen? Zorg dan dat je van tevoren een antwoord voorbereid hebt (zie tip 1).
Tip 3 - Focus op de Positieve Zaken
Er komt meestal een moment dat jullie jouw werkverleden gaan bespreken, vaak aan de hand van jouw CV. Negen van de tien mensen hebben de drang om bij elke werkgever vooral duidelijk te melden waarom ze daar weg zijn gegaan, in plaats van wat ze daar allemaal bereikt hebben. Terwijl dat juist is waar je punten kan scoren! Loop jouw CV dus nog eens door en bereid antwoorden voor (zie wederom tip 1) over de successen die je hebt behaald, problemen die je eigenhandig hebt opgelost en producten die jij bedacht hebt die nog steeds gebruikt worden.
Maak van EEN droombaan JOUW droombaan
Zo hebben mijn Continu collega’s en ik nog tal van andere praktische tips op het gebied van solliciteren. Wij vinden niet alleen die ene droombaan voor je bij dat ene bedrijf dat als thuiskomen aanvoelt, we zorgen er ook nog samen met jou voor dat het daadwerkelijk JOUW droombaan wordt.
Ben jij ook benieuwd naar jouw carrièrekansen en ga je dat avontuur het liefste met echte professionals aan? Dan horen we graag van je. Je kunt mij persoonlijk bereiken via onderstaande contactgegevens.
En maak je geen zorgen, tip 1 is inderdaad erg belangrijk maar het gesprek met mij mag je wél volledig onvoorbereid in gaan. Weer wat geleerd!