Blog over sollicitatiegesprek

Op tweede sollicitatiegesprek?
Zo maak je (opnieuw) indruk

Goed nieuws. Je hebt een belangrijke stap gezet in het sollicitatieproces. Je mag langskomen voor een 2e sollicitatiegesprek. Nu komt het er echt op aan. Want dit is het gesprek van de waarheid. Wat mag je verwachten? Wat maakt dit tweede gesprek anders?

Ga direct naar:

    Wat is het verschil tussen het eerste en tweede sollicitatiegesprek?

    Het eerste gesprek is vooral bedoeld ter kennismaking. Bij grotere bedrijven voer je dit oriënterende gesprek doorgaans met een recruiter. Hij of zij wilt weten of je in het plaatje van de organisatie past en of er een match is met de bedrijfscultuur.

    Bij het tweede sollicitatiegesprek wordt er dieper op je competenties ingegaan. Meestal schuiven er ook andere gesprekspartners aan. Zoals je toekomstige leidinggevende of andere mensen van het managementteam. Het doel is een zo helder en concreet mogelijk beeld creëren van jou als werknemer. Klinkt spannend, maar vergeet niet dat je al een goede eerste indruk hebt achtergelaten.

     

    Voorbereiden tweede sollicitatiegesprek: zo pak je dat aan

    Gebruik allereerst de informatie en indrukken die je in het eerste gesprek hebt opgedaan om je op het tweede sollicitatiegesprek voor te bereiden. Denk bijvoorbeeld na over waarom je deze baan nog steeds (of misschien nog wel nog meer) wilt na de eerste kennismaking. Waar zou je graag meer over willen weten? Wat zin jouw wensen en eisen? En welke punten uit jouw verhaal verwacht je dat ze dieper op in zullen gaan?

    Stel jezelf ook de vraag: op welke momenten was ik het afgelopen jaar helemaal in mijn element? Zorg dat je concrete voorbeelden hiervan paraat hebt. Deze zeggen namelijk veel over je talenten en competenties. Hoe heb jij in relevante situaties het verschil gemaakt?

     

    Tweede sollicitatiegesprek tips

    • Geef een stevige handdruk en een glimlach. De eerste begroeting is van invloed op het hele gesprek.
    • Wacht met zitten tot de ander dat voorstelt.
    • Let op je non verbale communicatie oftewel je lichaamstaal. Zit recht op je in stoel en neem een actief luisterende houding aan. Maak oogcontact tijdens het gesprek, ook al ben je misschien nerveus. Vermijd over elkaar geslagen armen en gebogen rug.
    • Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar doe zoals je normaal ook doet. Vul niet in wat de gesprekspartner mogelijk van jou wil horen, maar luister goed naar de vragen en geef daar eerlijk en open antwoord op. Elke persoon heeft goede en minder goede kanten, laat zien dat jij je daar bewust van bent.
    • Luister nauwkeurig naar iedere vraag. Wees niet bang voor stiltes. Neem de tijd om na te denken over het antwoord. Op die manier kun je beknopt en doordacht antwoord geven en dwaal je niet af.
    • Wees enthousiast en blijf positief tijdens het gesprek.

     

    Vragen die je kan stellen tijdens het tweede sollicitatiegesprek

    Het bedrijf waar je solliciteert zal verdiepende vragen stellen over jouw werkverleden en competenties. Ze willen zeker weten dat jij de perfecte match bent. Maar dat geldt omgekeerd natuurlijk ook. Jij wilt ervan overtuigd zijn dat deze organisatie en functie helemaal bij je passen. Stel daarom zelf ook vragen. Zo weet je exact wat je te wachten staat. Wat worden je taken en hoe gaf jouw voorganger hier invulling aan? Hoe ziet je gemiddelde werkdag eruit? Waar word je straks op afgerekend? Maar ook vragen over de cultuur van de organisatie. Denk bijvoorbeeld aan: Hoe sluiten jullie de week af? En hoe vieren jullie verjaardagen en feestdagen?

     

    Tweede sollicitatiegesprek kleding

    De belangrijkste tip voor kleding bij het tweede sollicitatiegesprek is misschien wel: Zorg er altijd voor dat je je prettig voelt in je outfit. Dan straal je dit namelijk ook uit. Passende kleding zorgt voor een boost in je zelfvertrouwen.

    Kort samengevat zijn er 4 verschillende kledingstijlen die je kan hanteren in het tweede sollicitatiegesprek. Match de juiste stijl met de cultuur van het bedrijf. Oplopend in hoe ‘netjes’ je gekleed bent, kun je kiezen uit casual, business casual, smart casual of formeel. Lees meer over kleding sollicitatiegesprek.

    Ben niet bang om wat kleur of persoonlijkheid in je kleding te laten zien. Zo lang het maar een professionele houding uitstraalt. Het is niet verstandig veel sieraden om te doen of meerdere tassen mee te nemen. Je moet er netjes en georganiseerd uitzien. Persoonlijke verzorging is natuurlijk een zeer belangrijk onderdeel van je presentatie en versterkt een professionele houding.

     

    Geen reactie na je tweede sollicitatiegesprek? Zo ga je er mee om.

    Wie kent het niet? Je bent enthousiast over een tweede sollicitatiegesprek en moet nu wachten op een reactie vanuit de werkgever. Ieder uur lijkt eindeloos te duren. Laat staan dat het dagen of wellicht zelfs weken duurt voordat je iets hoort. We geven je twee tips om hiermee om te gaan.

    Zelf contact opnemen om navraag te doen is altijd goed. Mits je de werkgever wel de kans hebt gegeven om een reactie te geven, dus ga niet na een uur al bellen ;) Zo kom je proactief over, maak je jezelf top-of-mind en krijg jij de kans om eventuele twijfels nog weg te nemen.

    Bepaal voor jezelf wat jij een acceptabele reactietijd vindt. Laten ze niks weten en reageren ze niet op jouw berichten? Dan sluit het hoofdstuk voor jou. Wellicht is dat moeilijk, want de mens houdt nou eenmaal niet van open eindjes. Maar het geeft wel rust.

     

    Wat doe je als je bent afgewezen na het tweede sollicitatiegesprek?

    In het kort: blijf professioneel en verbrand geen bruggen. Een afwijzing is nooit leuk, zeker niet wanneer je deze eigenlijk niet had verwacht. Maar de kans dat je door boosheid, frustratie of discussie toch ineens wel de baan krijgt, is nihil. Zorg daarom dat je rustig blijft en zoveel mogelijk feedback opvraagt. Hebben ze tips? Wat viel ze op? Waren er onduidelijkheden? Daar kun je van leren en dat maakt de kans groter dat je de volgende keer geen afwijzing maar een aanbod krijgt.