Blog over sollicitatiegesprek

Op sollicitatiegesprek? 9 gouden tips uit de praktijk

Als je gaat solliciteren, wil je natuurlijk dat de keuze op jou valt. Maar hoe zorg je daarvoor? Enkel en alleen vertrouwen op je kennis, ervaring en competenties is niet genoeg. Andere kandidaten nemen doorgaans vergelijkbare bagage mee. Je zult dus iets extra’s moeten brengen. Wat dat is, vertelt onze adviseur Luc je graag. Hij ziet dagelijks sollicitanten die er positief uitspringen. Wat zijn de gouden tips? Lees snel verder.

 

1. Pak een voorsprong met je CV en LinkedIn-profiel


“Sollicitanten die eruit springen, beginnen hun gesprek vaak al met een voorsprong”, vertelt Luc. “Ze hebben met hun aantrekkelijke CV en LinkedIn-profiel al een lichte voorkeurspositie gecreëerd. Mijn eerste tip is dan ook: zorg dat je deze zaken op orde hebt. Maak je LinkedIn-profiel compleet en vertel in je samenvatting duidelijk wat je ambities zijn en wat jij te bieden hebt. Ben je daarnaast bewust van wat je allemaal wel en niet deelt op social media als Facebook, Twitter en Instagram. Wat is de eerste indruk die jij maakt op een vreemde? Reken maar dat je gesprekspartner dit online checkt”.

 

2. Bereid je goed voor


“Zorg dat je goed bent voorbereid. Bestudeer de website. Kijk met wat voor projecten het bedrijf bezig is. Laat merken dat je je verdiept hebt in het bedrijf en de functie. En ben ook voorbereid op moeilijke of onverwachte vragen. Bedenk van tevoren hoe je zult reageren op een vraag die rauw op je dak valt. Of op een vraag die je improvisatietalent en flexibiliteit op de proef stelt”. 

 

3. Zorg voor een goede eerste indruk


“Een goede eerste indruk is enorm belangrijk”, vervolgt Luc. “Let dus op je kledingkeuze en je uiterlijke verzorging. Kom stipt op tijd. En vergeet vooral je glimlach niet”.

 

4. Maak je meerwaarde duidelijk


“Als werkgever wil je weten wat een sollicitant te bieden heeft. Vraag je dus af welke kwaliteiten jij als geen ander beheerst. Maak je meerwaarde duidelijk. Op dit moment is het bijvoorbeeld belangrijk dat je bepaalde automatiseringspakketten onder de knie hebt. De digitale wereld gaat razendsnel. Benoem dat tijdens je gesprek.”

 

5. Weet wat je wilt


“Werkgevers horen graag waarom je juist bij hen wilt komen werken en wat je ambities zijn. Zorg dus dat je weet wat je wilt. Vertel waar je passie ligt, in welke richting je jezelf wilt ontwikkelen en waarom je dat bij dit bedrijf wilt doen.” 

 

6. Luister goed

 

“Ik weet dat werkgevers het geweldig vinden als iemand tegenover hen zit met interesse in hun bedrijf. Daar vertellen ze dan ook graag over. Focus als sollicitant dus niet alleen op je eigen verhaal, luister ook aandachtig naar je gesprekspartner. Laat zien dat je oprecht geïnteresseerd bent.”

 

7. Denk aan je houding en je uitstraling


“Je attitude telt net zo goed mee als de antwoorden die je geeft tijdens een sollicitatiegesprek. Kom jij enthousiast over? Laat merken dat je gretig bent en zin hebt in de nieuwe uitdaging.”

 

8. Ben eerlijk en blijf jezelf


“Ik hoor wel eens terug van werkgevers dat sollicitanten soms geneigd zijn om sociaal wenselijke antwoorden te geven. Maak niet die fout, daar kijken werkgevers dwars doorheen. Durf je gerust kwetsbaar op te stellen. Ben je ergens minder sterk in? Benoem dat gewoon, maar probeer er wel een positieve draai aan te geven. Heb je bijvoorbeeld bepaalde kennis niet in huis? Zeg dat je er graag in wilt investeren door een cursus te volgen.”

 

9. Vertel wat je doet naast je werk


“Vertel gerust over zaken die ogenschijnlijk niets met je werk te maken hebben, maar wel iets zeggen over je drive, competenties en persoonlijkheid. Loop je bijvoorbeeld marathons? Dan heb je in elk geval doorzettingsvermogen en een ijzeren discipline.”

 

Heb jij binnenkort een sollicitatiegesprek? Bovenstaande tips van zijn geen garantie op een nieuwe baan, maar ze vergroten wel je kansen aanzienlijk. Veel succes!