Blog over CV

Is jouw CV net zo professioneel als jij?

Een referentie is meer dan feedback of een compliment. Het moet de aansporing zijn voor potentiële werkgevers om met jou als kandidaat in zee te gaan. Maar hoe zorg je nou dat je (ex-)collega een waardevolle referentie schrijft, bijvoorbeeld op je LinkedIn-profiel? Met onderstaand advies verzamel je binnen no-time een waardevolle referentie.

 

1. Het compliment

Vraag naar je eigen sterke punten en je leerdoel. Laat de ander vermelden welke functie of organisatie goed bij je past. Zorg dat niet jij als persoon maar je gedrag positief wordt beoordeeld.

 

 2. De relatie

Een goede referentie omschrijft de relatie tussen jou en je collega. Hoe hebben jullie elkaar leren kennen? Welk project hebben jullie samen gerealiseerd? Het benoemen van jullie beide functies kan ook zeker van meerwaarde zijn.

 

 3. De verdieping

Wat niet mag ontbreken in een referentie is de verdieping. Met concrete voorbeelden worden je sterke punten pas écht onderbouwd. Hoe handelde je in een specifieke (stressvolle) situatie waardoor je kwaliteiten naar boven kwamen? Leiderschap is bijvoorbeeld pas een kwaliteit als het even tegenzit.

 

 4. De afsluiting

Eindig de referentie met een krachtige slotzin. Dit vormt de samenvatting van het verhaal en benadrukt nog een keer de meerwaarde van jou als werknemer.

 

Voorbeeldreferentie: “Je komt zelden zo’n talent als Joey tegen. Belachelijk efficiënt en bijzonder creatief, dat zijn de eerste woorden die me te binnen schieten wanneer ik aan hem denk. Als communicatiemanager schakelde ik Joey regelmatig in voor het schrijven van krachtige teksten voor onze communicatiemiddelen. Zelfs als onze insteek van een tekst nog niet helder was, wist hij precies de kern van onze boodschap te raken. Elke werkgever mag zich dan ook uiterst gelukkig prijzen met Joey in het team.”

 

Tip! Weet je niet hoe je een referentie op je LinkedIn-profiel krijgt? Ga naar je eigen profiel en klik op het kleine pijltje rechts naast je profielfoto en de knop ‘Profiel weergeven als’. Je ziet dan een dropdown menu met o.a. de optie ‘Vraag om een aanbeveling’. Succes!