Blog over digitalisering

Hoe screen je een vacature?

Zoek jij een baan in de bouw of industrie? Dan vliegen de vacatures je momenteel om de oren. Op zich fijn dat je volop kunt kiezen maar het doorspitten van alle informatie kost ook veel tijd. Hoe kun jij nou snel bepalen welke vacatures wel en niet interessant voor jou zijn? Lees hier onder hoe jij binnen een paar minuten een vacature in no time screent!

 

Stap 1: Lees alleen relevante vacatures

Het lijkt een heel logisch begin, maar lang niet alle kandidaten weten van tevoren naar wat voor functie ze precies op zoek zijn. Probeer daar dus eerst achter te komen. Want wanneer je dit weet dan kun je op basis van de vacaturetitels al een flinke schifting maken. Denk ook na over de regio waar je wilt werken en laat je niet verleiden om daarbuiten te zoeken. De kans is namelijk groot dat je uiteindelijk toch niet reageert en dan heb je kostbare tijd verspilt die je ook aan het screenen van andere vacatures had kunnen besteden.

 

Stap 2: Bekijk de functie-eisen

 

Het doornemen van de functie-eisen in een vacature is de eerste stap om te bepalen of jij een geschikte kandidaat bent. Controleer goed of de eisen voldoende matchen met jouw kennis en ervaring. Schroom daarbij overigens niet om ook op een vacature te reageren als je niet aan álle eisen voldoet maar wel het gevoel hebt dat jij echt een goede kandidaat zou zijn. De perfecte kandidaat bestaat namelijk bijna niet. Zorg dan wel dat je een goede onderbouwing hebt.

 

Stap 3: Lees de omschrijving van het bedrijf

 

Herken je jezelf voldoende in de eisen die voor de functie gesteld worden? Lees dan de omschrijving van het bedrijf. Want uiteindelijk moet jij niet alleen happy worden van je nieuwe baan maar zeker ook van je nieuwe werkgever. Kijk dus bijvoorbeeld of de kernactiviteiten van het bedrijf je aanspreken en of de bedrijfscultuur bij je past. Word je al enthousiast?

 

Stap 4: Lees de functieomschrijving

 

Heb je een goed gevoel bij de functie én het bedrijf? Dan kun je de functieomschrijving induiken. Hierin staat wat er binnen de functie van je verwacht wordt. Kijk ook hier weer of jij jezelf in de beschreven rol ziet. Kom je onduidelijkheden in de omschrijving tegen? Bel dan de contactpersoon die bij de vacature staat. Zo toon je meteen interesse voor de functie en verschijn je al een keer op de radar. Bel overigens wel alleen met relevante vragen want anders kan contact opnemen juist een averechts effect hebben. 

Bonustip: Maak het jezelf wat makkelijker

Als het goed is dan kun je met bovenstaand stappenplan veel sneller bepalen of het de moeite is om een vacature helemaal te lezen. Maar je kunt het jezelf natuurlijk nog iets makkelijker maken. Download bijvoorbeeld de LinkedIn Jobs app. Via deze app kun je aangeven wat voor soort baan je zoekt. De app laat dan de elke keer de vacatures zien die bij jouw voorkeuren passen. En vergeet natuurlijk niet om je ook aan te melden bij Continu. Dan zorgen onze adviseurs ervoor dat de juiste vacatures meteen bij jou terechtkomen. Als dat niet handig is…

Heel veel succes met het vinden van een leuke baan!