Blog over carrièreswitch

Het maken van een carrièreswitch: hoe pak je dat aan?

Denk jij wel eens na over een carrièreswitch? Wellicht ben je op zoek naar nieuwe uitdagingen of kun je geen werk meer vinden in je huidige functieomschrijving. Maar hoe kun je met de skills die je nu hebt binnen een ander werkveld solliciteren? Wij geven je alle tips.

 

Hello Work Podcast - #12 Het maken van een carrièreswitch

Maarten & Tim doorlopen in deze podcastaflevering alle 7 stappen naar het maken van een carrièreswitch. 

Carrièreswitch: neem de tijd 

Past deze baan nog wel bij je? Je bent niet de enige die worstelt met die vraag. Het kan een lange zoektocht zijn om erachter te komen wat je nu écht leuk vindt. Daar is veel onderzoek en zelfreflectie voor nodig. En jouw interesses veranderen ook met de jaren. Het is daarom helemaal niet gek dat je wilt overstappen naar een andere carrière.

 

Het is in ieder geval belangrijk om de tijd te nemen voor het vinden van een passende baan. Onderzoek waar jouw interesses liggen, wat je doelen zijn en waar je passie ligt. Stel jezelf vragen om erachter te komen wat de reden is dat je van functie wilt veranderen.

 

Hoe pak je een carrièreswitch aan? 

 

1. Gebruik jouw opgedane vaardigheden 

Je vorige baan laat misschien niet meteen zien dat je ervaring hebt in de functie waar je naar op zoek bent. Maar graaf diep in jouw opgedane ervaring. Je hebt vast vaardigheden opgedaan die je goed kunt gebruiken in de carrière die jij voor ogen hebt. Licht deze ervaringen dan ook uit op je cv en in je sollicitatiebrief. Ben je bijvoorbeeld docent maar lijkt een salesfunctie je wat? Dan heb je als docent de communicatieve vaardigheden en ben je stressbestendig. Vaardigheden die goed van pas komen in een andere baan.

 

2. Volg een cursus of opleiding  

Je weet welke kant je op wilt. Kijk eens of er bijpassende cursussen of (verkorte) opleidingen bij passen. Je doet op die manier niet alleen kennis op, je laat ook zien dat je gemotiveerd bent. Bij sommige beroepen is omscholing zelfs verplicht. Je laten omscholen kan vaak gewoon via het bedrijf waar je solliciteert. Dat maakt de stap om te switchen van baan makkelijker.

 

3. Loop een dag mee 

Vraag bedrijven of je een dag mee mag lopen. Dit zorgt ervoor dat je een kijkje in de keuken neemt en echt kunt voelen hoe werken in die bepaalde functie is. Naast het opdoen van ervaring, breid je op die manier ook je netwerk uit. 

 

4. Zet kleine stappen  

Stel je bent werkvoorbereider in de bouw, maar je wilt graag een recruitersfunctie binnen de gemeente vervullen. Kijk eens of je binnen jouw branche als recruiter aan de slag kan. Je bouwt dan ervaring op. Het is op die manier veel gemakkelijker om over te stappen naar een baan binnen de gemeente.

 

5. Gebruik je netwerk  

Vraag eens rond of iemand op dezelfde manier een carrièreswitch heeft gemaakt. Hoe heeft hij of zij het aangepakt? Welke tips kan diegene aan jou meegeven? Wissel ervaringen met elkaar uit en misschien kan je elkaar verder helpen.

Benieuwd of wij jou kunnen helpen bij jouw carrière? Kom dan in contact met één van onze adviseurs of check de vacaturepagina