Blog over eerste indrukken

Een goede eerste indruk maken? Je hebt 2 seconden...

Je krijgt maar één kans om een goede eerste indruk te maken. En die is belangrijker dan je denkt. Binnen enkele seconden heeft de ander al een etiket op je geplakt. Nog voordat je ook maar één woord hebt gezegd. Daarna verandert iemand zelden nog van mening. Je hebt dus slechts een paar seconden en dan is het al gebeurd. De ander heeft een beeld van je. Positief of negatief. Misschien schrik je daarvan. Maar je doet het zelf ook. Zodra je iemand voor het eerst ziet, plaats je die persoon al in een hokje. Dat gaat volledig onbewust. Intuïtief.

 

Wat kun je doen?

Op sommige zaken heb je geen invloed. Hoe groot of klein je neus is, heb je niet in de hand. Andere zaken heb je wel in de hand. Daarover gaan de 6 tips.

 

Tip 1: Kom op tijd


Heb je een meeting, een zakelijke afspraak of een sollicitatiegesprek? Wees stipt op tijd. Kom je te laat, dan sta je meteen in de min bij de ander.

 

Tip 2: Kleed je gepast


Je wilt niet underdressed zijn, maar ook niet overdressed. Denk dus goed na over je kledingkeuze. Afhankelijk van de situatie kies je voor een formele of meer casual outfit. Twijfel je? Kleed je dan liever té netjes dan té informeel.

 

Tip 3: Kijk nog snel even in de spiegel


Check vlak voordat je naar binnenstapt nog even hoe je eruitziet. Staat er geen pluk haar raar op je hoofd? Zit je laatste snack niet tussen je tanden?

 

Tip 4: Geef een stevige hand en glimlach


Iemand begroeten met een slap handje is niet oké. Daarmee straal je geen zelfvertrouwen uit. Een ferme handdruk geven dus. En… tover daarbij een welgemeende glimlach op je gezicht. Laat zien dat je blij bent de ander te ontmoeten!

 

Tip 5: Maak oogcontact


Van al je zintuigen hebben je ogen de meeste zeggingskracht. Maak daar gebruik van door oogcontact te zoeken met de ander. Je maakt zo niet alleen connectie met elkaar, je onderstreept er ook je verhaal mee. Oogcontact is een signaal van interesse en zelfvertrouwen.

 

Tip 6: Let op je houding


Niet goed: ineengedoken, afhangende schouders, armen gekruist. Wel goed: borst vooruit, schouders recht, armen open. Een gesloten houding is niet uitnodigend. Zorg dat je open en benaderbaar overkomt.