Blog over digitalisering

De toekomst van solliciteren

Er komen elk jaar nieuwe trends bij op de arbeidsmarkt. Dit geldt ook voor solliciteren. Mede door de impact van Artificial Intelligence zal het sollicitatieproces veranderen en door digitalisering gaat alles in een stroomversnelling. Lees er hier alles over.

 

1. Digitaal solliciteren

Het gehele sollicitatieproces is sinds Corona verplaatst van offline naar online. Van het versturen van je sollicitatie tot aan het kennismakingsgesprek tot aan je eerste werkweek. Dit zal niet altijd zo blijven maar het heeft wel voor snellere ontwikkelingen gezorgd:

  • Solliciteren via whatsapp. Wist je dat al onze adviseurs ook via whatsapp te bereiken zijn? Op deze manier is het toegankelijker en makkelijker om vragen te stellen over een vacature of een directe sollicitatie te doen.
  • Een videosollicitatie geeft de werkgever een goede indruk van de sollicitant en hoe zijn of haar sociale vaardigheden zijn. Wel vraagt video solliciteren om het nodige aanpassingsvermogen en voorbereiding. Het blijft immers een andere manier van solliciteren dan een face-to-face gesprek.
  • Het opmaken van je brief of CV. Wij bieden je bijvoorbeeld een gratis tool waarmee je binnen no time een mooi opgemaakt CV hebt. Maar wist je dat er ook tools zijn waarmee je door middel van AI wordt geholpen om een passende brief op te stellen? 

 

2. De impact van AI

Artificial Intelligence zorgt ervoor dat het recruitmentproces verder wordt gedigitaliseerd. Denk bijvoorbeeld aan de chatbot. Een chatbot is een mooie ondersteuning om snel en simpel te solliciteren. Jij kan bijvoorbeeld op een laagdrempelige manier al een aantal vragen stellen over bijvoorbeeld het salaris, de cultuur binnen het bedrijf etc.   

Daarnaast kan een chatbot je helpen om gerichter te solliciteren. Bijvoorbeeld jij wilt solliciteren op een vacature en je woont in Maastricht, de vacature gaat om een functie in Amsterdam. Dan kan de chatbot jou op een leuke en vriendelijk manier een andere soortgelijke vacature in de regio Maastricht aanbevelen. Een win-win situatie dus!

Wist je dat er zelfs een sollicitatierobot in de maak is die gesprekken kan voeren? Sollicitatierobot Sigmund is van assessmentaanbieder LTP Business Psychologen. De robot maakt gebruik van algoritmes om een oordeel te vellen. Aan de hand van tien vragen beoordeelt Sigmund sollicitanten zonder dat er een cv aan te pas komt.