Blog over Solliciteren

Hulp bij een goed CV maken

Hoe maak je een CV?

Een goed CV is jouw visitekaartje in de zoektocht naar een nieuwe baan. En zelfs wanneer je niet actief op zoek bent is een goed CV een must, want je weet nooit wanneer een kans zich voordoet. Het is dus belangrijk om hier tijd en aandacht aan te besteden.  

Met onze handige tips helpen we je om een Curriculum Vitae te maken dat echt laat zien wie jij bent en wat je kunt. Bij Continu Professionals hebben we uiteraard veel ervaring met CV's. We zien allerlei toppers en missers voorbijkomen en delen graag onze kennis om jouw CV te laten schitteren! 

CV voorbeeld

Zorg dat je CV er goed uit ziet 

Een overzichtelijk CV is belangrijk voor een goede eerste indruk. Zorg voor een heldere opmaak, bijvoorbeeld door een wirwar van lettertypes en kleuren te vermijden. Comic Sans is bijvoorbeeld geen aanrader.  

Bedenk goed wie jouw CV gaat beoordelen, als je creatief wilt zijn in de opmaak. Solliciteer je naar een functie als werkvoorbereider of calculator? Dan is een kunstwerk wellicht niet waar jouw toekomstig leidinggevende op zit te wachten. Bij twijfel, kies dan gewoon voor een gestructureerd CV zonder te veel poespas. Er zijn veel CV templates te vinden, onder andere in MS Word zelf.  

Wees concreet over je kennis en ervaring 

Presenteer je werkervaring op een duidelijke en overzichtelijke manier. Vermeld je functie, het bedrijf waar je werkte en je belangrijkste taken. Begin met je meest recente baan en noteer de periode duidelijk (bijvoorbeeld 'apr 2018 - jun 2019'). Als bepaalde taken extra relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert, kun je die benadrukken.  

Vergeet ook jouw verdiensten niet te vermelden, bijvoorbeeld wanneer je een interessant project hebt afgerond, een vakprijs hebt gewonnen of een complex probleem hebt opgelost. 

Geef een eerlijke inschatting van je vaardigheden bij het vermelden van je taalkennis, automatiseringskennis en andere kennis. Een realistisch beeld is beter dan overdrijven. Werk bijvoorbeeld met een schaal van 1 tot 5, dat maakt het direct duidelijk wat jouw niveau is. 

Vergeet je hobby’s en persoonlijkheid niet 

Je hobby's en persoonlijke interesses geven een extra dimensie aan je CV. Ze kunnen iets zeggen over je karakter en vaardigheden. Bijvoorbeeld, als je voetbalt, kan dit wijzen op teamgeest en doorzettingsvermogen. En als je schaakt heb je strategisch inzicht. Maar let op: houd het professioneel en vermijd te persoonlijke of ongepaste hobby's. 

Voeg altijd een korte persoonlijke omschrijving en een foto toe. Twee regels over wie je bent of wat je sterke punten zijn, kunnen al veel zeggen. En een foto waar je met een glimlach op staat doet ook wonderen. Pas je CV altijd aan de functie aan waarop je solliciteert. Zo laat je zien dat je echt geïnteresseerd bent in de specifieke baan. 

Zorg ook voor een maatwerk motivatiebrief, waaruit blijkt dat je de geschikte kandidaat bent voor deze specifieke vacature. Je vind hier meer tips over een goede motivatiebrief.