Blog over sollicitatiegesprek

Het sollicitatiegesprek voor je stage:
zo ben jij goed voorbereid

Heb jij gesolliciteerd op een stageplaats en ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek voor die stage? Goed bezig! Wellicht is het jouw eerste ervaring in het vakgebied waar je carrière in gaat maken, wellicht heb je al meer ervaring. Sollicitatiegesprekken blijven altijd spannend. Wij geven je daarom handige tips waarmee jij die stage binnen gaat halen, lees snel verder.

 

Voorbereiden op het sollicitatiegesprek voor je stage

Sommige tips lijken zo voor de hand liggend dat je ze bijna helemaal zou vergeten. Zorg bijvoorbeeld dat je weet wat de naam is van je gesprekspartner. Google diegene ook even, check het LinkedIn profiel, om te kijken met wie je te maken hebt. Misschien vind je interessante aanknopingspunten.

Hieronder vind je nog 5 handige tips voor jouw sollicitatiegesprek voor je stage.

Verdiep je in het bedrijf

Zorg dat je vooraf op de hoogte bent van de ins en outs van de baan en werkgever. Wat doen ze precies en waarom doen ze dat? Wat zijn de actuele ontwikkelingen? Alles is te vinden op de website van de onderneming. Als jij een vraag stelt over een recent project of ontwikkeling in hun business, dan maak je een zeer goede indruk.

Kies je kleding

Wist je dat de helft van alle werkgevers in de eerste 30 seconden beslist of ze iemand aannemen? Jouw eerste indruk kan heel belangrijk zijn voor je stage sollicitatiegesprek. Daarom is jouw kledingkeuze, die zeker onderdeel is van de eerste indruk die je achterlaat, erg belangrijk. Wat straal je uit en past dit bij het bedrijf? Denk hier van tevoren goed over na. Meer informatie over kleding sollicitatiegesprek.

Bereid je eigen pitch voor

Wie ben je? Waarom vind je dit vakgebied en je studie zo leuk en waarom ben jij geschikt voor deze functie? Dat zou je in 1 minuut moeten kunnen pitchen. Wat kom je brengen? Dat is de vraag die jij jezelf moet stellen.

Kom op tijd en neem pen en papier mee

Beter 10 minuten te vroeg dan 5 minuten te laat, onthoudt dat goed voor je sollicitatiegesprek. Als je 10 minuten eerder aanwezig bent, heb je ook de kans om even rustig rond te kijken. Zie je iets waar je in het gesprek op terug kan komen? Altijd goed! Als je niet weet hoelang het duurt om het bedrijf te bereiken, ga er dan bij wijze van proef één of twee dagen van tevoren heen.

Neem in ieder geval iets te schrijven mee. Bij voorkeur heb je hier van tevoren vragen op geschreven, dat komt goed voorbereid en enthousiast over. Neem ook een aantal kopieën van je CV mee naar het gesprek en houd deze bij de hand. Zo heb je ook altijd een exemplaar voor je gesprekspartner(s) bij je.

Bedenk zelf vragen om te stellen

Sollicitanten vergeten nog wel eens dat het een sollicitatieGESPREK is en geen interview. Je mag zelf ook vragen stellen! Nou kan het zijn dat je vanwege de zenuwen, het enthousiasme of te veel prikkels vergeet om alle vragen te stellen die je in gedachten had. Schrijf daarom van tevoren jouw belangrijkste vragen op en neem ze mee. Dan kan je ze niet meer vergeten. En ziet jouw gesprekspartner dat je voorbereid bent. Win-win, daar houden we van. 

 

Welke vragen kan je verwachten tijdens het sollicitatiegesprek stage?

Vind je het best spannend om te solliciteren voor je stage? Dan ben je daar zeker niet alleen in. Solliciteren is voor veel mensen best spannend. Des te meer reden om van tevoren al na te denken over antwoorden op de vragen die je kunt verwachten. Zo voorkom je dat je dichtklapt tijdens een sollicitatiegesprek voor je stage. Meer informatie over vragen tijdens het sollicitatiegesprek

Zorg dat je in ieder geval over de volgende vragen nagedacht hebt:

  • Waarom ben je enthousiast over deze stage?
  • Welke relevante ervaring en kennis heb je?
  • Waarom ben je geschikt voor deze stage?
  • Heel praktisch, welke voorwaarden gelden vanuit de opleiding?
  • Aan wat voor projecten heb je gewerkt?
  • Wat waren je verantwoordelijkheden?
  • Wat heb je tot nog toe bereikt?
  • Wat zijn je doelen of ambities?
  • Wat zijn je sterke en zwakke punten?
  • Wat zijn je hobby’s?

Oefen in het beantwoorden van deze vragen in een nagespeeld gesprek. Met iemand anders, of gewoon in de spiegel. Klinkt een beetje gek, maar het gaat je gegarandeerd helpen in het gesprek. Wij hebben je allerlei tips gegeven voor het sollicitatiegesprek voor je stage, de rest moet je zelf doen. Jij kan dit, veel succes!