Blog over sollicitatiegesprek

Kleding sollicitatiegesprek: wat trek je aan?

Sollicitatiegesprek kleding

Goed om te weten: de helft van alle werkgevers beslist in de eerste 30 seconden of ze iemand aannemen. Daarom is jouw kledingkeuze, die zeker onderdeel is van de eerste indruk die je achterlaat, erg belangrijk. Wat straal je uit? En past jouw uitstraling bij het bedrijf? Wij geven je tips over kledingkeuze bij het sollicitatiegesprek.

 

Wat doe je aan naar een sollicitatiegesprek? We geven je 5 tips!

Kleed je in de stijl van het bedrijf

Lang leve het internet. Hier kun je namelijk alles vinden, dus ook hoe de meeste medewerkers van het bedrijf waar je solliciteert zich kleden. Bekijk bijvoorbeeld LinkedIn profielen of foto’s van mensen op de bedrijfswebsite. Zie je overal maatpakken en stropdassen? Dan is de kans groot dat nette kleding gewaardeerd wordt in het sollicitatiegesprek. Zie je een kleurrijke verzameling aan unieke stijlen? Dan mag je best wat creatiever zijn. Waarschijnlijk kun je het zelf met logisch verstand ook wel uitvogelen. Bij een advocatenkantoor kleed je jezelf netter dan bij een kinderdagverblijf.

Blijf dicht bij jezelf

Kleed jezelf op een manier waar jij je comfortabel bij voelt. Dat merkt jouw gesprekspartner direct. Je komt veel relaxter en authentieker over wanneer je kleding draagt die bij je past. Maak je jezelf zorgen of je wel net genoeg gekleed bent, terwijl je diep ongelukkig wordt van een driedelig maatpak? Bekijk het dan positief. Als zij echt van jou verwachten om in kostuum te komen werken, dan wil je daar waarschijnlijk überhaupt niet werken toch? Niks te verliezen dus, door gewoon jezelf te blijven.

Keep it simple

Probeer zo veel mogelijk afleiding qua accessoires en kleding te voorkomen. Het draait tenslotte om jou en jouw verhaal. Te veel sierraden, te drukke printjes of allerlei tassen bij je hebben, dat gaat je misschien wel punten kosten.

Winter versus zomer tips

Check voorafgaand aan je sollicitatie even het weer en de temperatuur. Bezweet of natgeregend aankomen bij het sollicitatiegesprek wil je liever niet. Bij warm weer kies je voor luchtige kleding maar vermijd het om te sexy gekleed te gaan. In de winter gebruik je laagjes, zoals een nette blouse en een jasje. Dikke wollen truien kan wel, maar alleen als je zeker weet dat het geaccepteerd is bij deze werkgever. Voor de zekerheid kun je deze beter gewoon vermijden.

Kleuren hebben een betekenis

Dit is een pro tip voor de enthousiaste sollicitant. Wellicht denk je er nooit over na, maar kleuren hebben allemaal een eigen betekenis. Een eigen gevoel dat ze afgeven, omdat we ze ergens mee associëren. Het is geen toeval dat softwarebedrijven vaak blauwe logo’s hebben en milieuorganisaties groene. Rood is krachtig en blauw is betrouwbaar, daarom draagt de president van Amerika altijd een blauwe of rode stropdas. Oranje is vriendelijk en geel is fun. Luxe merken zullen vaak paars gebruiken, wat koninklijk aanvoelt. Jouw kledingkleuren geven onbewust signalen af. Wees je daarvan bewust.

 

 

 

Wat doe je aan naar een sollicitatiegesprek - nu weet je het!

Aan jouw verschijning zal het zeker niet meer liggen, die goede eerste indruk maak je absoluut met deze kledingtips. Dress to impress! Hier vind je meer sollicitatiegesprek tips.