Blog over after-vakantiedip

Zo zet jij die after-vakantiedip om in kansen

De bouwvak zit er weer op en voor de meesten dus ook de vakantie. Je gaat van ultieme rust naar wekkers, verplichtingen en deadlines. En ineens voel je het... je krijgt last van een after-vakantiedip. Bekijk het positief! Dit is namelijk een mooie kans om veranderingen te brengen in je werk. Wij vertellen je hoe in 3 stappen. 

After-vakantie dip

Er komt een moment dat de plicht weer roept. Die eerste ochtend werken na een tijd relaxen en ontstressen vindt bijna niemand leuk. Hoewel er niet concreet cijfers zijn, bestaat de after-vakantie dip zeker. Het brengt een gevoel van somberheid met zich mee waarin je weer verheugt om terug te gaan naar die lekkere vakantie. Het kan zelfs lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, prikkelbaarheid en slaapklachten met zich meebrengen. Meestal is dit gevoel na een week weer weg. Blijft het gevoel dat je iets wilt veranderen hangen? Check dan het volgende stappenplan hoe jij aan de slag gaat met die after-vakantiedip. 

 

Stap 1. Weer aan het werk. Of is het tijd voor een verandering? 

Stel jezelf de vraag of het inderdaad slechts een dip is. Heb je gewoon geen zin om weer aan het werk te gaan na een fijne zomervakantie? Of is er stiekem meer aan de hand? 

Wellicht zit je gewoon niet meer lekker in je werk. Omdat je geen uitdaging meer ervaart of omdat je jouw ei niet goed kwijt kunt. Dat is niet leuk om te voelen, maar het biedt je tegelijkertijd een kans om dit te veranderen. 

 

Stap 2. Inzicht creëren 

Bij de volgende stap is het tijd om inzicht te creëren in hetgeen jij op je werk kunt veranderen om weer vol energie aan de slag te gaan. Wat mis je het meest nu je weer aan het werk bent? Maak een opsomming van zaken waar je energie van kreeg in de vakantie. Denk bijvoorbeeld aan: 

  • Vrijheid 
  • Avontuur 
  • Rust 

 

Stap 3. Weer aan het werk na vakantie. Wat zijn je actiepunten? 

Zet de opsomming van de vorige stap om in concrete actiepunten. Probeer klein te beginnen zodat je eerder tot uitvoering komt. Voorbeelden van actiepunten: 

  • Vrijheid: de mogelijkheid om zelf zaken te bepalen. Je vindt het prettig om de touwtjes meer in handen te hebben. Neem bijvoorbeeld het initiatief om een nieuw project (groot of klein) te starten en aan het roer te staan. 
  • Avontuur: ondernemend, zorgen voor nieuwe prikkels. Ga bijvoorbeeld naar netwerkbijeenkomsten of schrijf je in voor inspiratiesessies uit je vakgebied. Via Google zijn er voldoende interessante bijeenkomsten of sessies te vinden. 
  • Rust: een stapje terug nemen om jezelf op te laden voor een nieuwe activiteit. Bouw ‘rustmomenten’ in op je werk zodat je weer energie en focus hebt. Haal een keer extra koffie voor de afdeling, werk alle kleine aanvragen/mails weg of vraag aan je collega hoe zijn/haar weekend was. 

Heel veel succes!