
4 waardevolle lessen die we kunnen leren van Koning Willem-Alexander
Wat kunnen we eigenlijk leren van Koning Willem- Alexander? We delen een aantal belangrijke lessen en hoe jij dit in jouw eigen werk toepast.
Het nieuwe jaar is weer begonnen. Vol energie ga je ertegenaan, want je wilt vooruit. En niet zo’n beetje ook. Maar hoe zorg je ervoor dat je ook echt stappen maakt? Wat is nou echt effectief? Daarover gaat dit artikel. Lees snel verder en ontdek hoe jij je carrière in de hoogste versnelling zet.
Tip 1: Geef jezelf een missie en streef deze met passie na
Ga voor jezelf na welke toekomstige rollen er passen bij jouw unieke talenten en persoonlijke interessegebied. Waar zie jij jezelf over vijf jaar graag staan? Als jij dit helder voor ogen hebt en je je droomfunctie tot een missie maakt, dan is het een stuk makkelijker om hier met de bijbehorende passie ook daadwerkelijk te komen!
Tip 2: Onderzoek je kansen binnen de organisatie
Het is altijd goed om te onderzoeken wat je carrièrekansen bij je huidige werkgever zijn. Werk je bij een grote organisatie en is er veel (natuurlijk) verloop dan heb je een grotere kans dat er een mooie positie voor jou vrijkomt. Heeft de organisatie echter een platte structuur of blijven mensen lang op een positie zitten? Dan maak je waarschijnlijk sneller stappen als je eens buiten je huidige organisatie gaat kijken.
Tip 3: Maak je inspanningen zichtbaar
Lever jij altijd goed werk af en zet je vaak een stapje extra? Zorg dan dat je baas dit ook ziet. En laat hem inzien dat je graag passend wordt beloond voor je harde werk. Misschien denk je dat hard werken vanzelf opvalt. Maar dat is een misvatting. Meestal valt iemand pas op als hij of zij een probleem vormt. Dus wil jij echt vooruit komen? Vraag dan om wat je wilt! Jouw leidinggevende is geen helderziende. Rustig afwachten heeft nog nooit een carrière in de hoogste versnelling gezet.
Tip 4: Neem deel aan projecten buiten jouw expertisegebied
Bijna alle bedrijven hebben wel projecten die dwars door de hiërarchische niveaus en werkgebieden heen gaan. Zoek uit welke projecten dit zijn en (nog belangrijker) wie hierbij betrokken zijn. Het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het opdoen van nieuwe connecties zijn altijd een goede investering. Als jij op het juiste moment af en toe uit je comfortzone stapt, dan kunnen er mooie kansen op je pad komen.
Tip 5: Vertrouw op je onderbuikgevoel
Voelt iets niet goed? Stap dan niet zomaar over dat gevoel heen. Je kent vast voorbeelden uit jouw omgeving van collega’s of vrienden die aan een nieuwe uitdaging begonnen om een paar weken later al tot de ontdekking te komen dat het geen gelukkig huwelijk gaat worden. Natuurlijk is je ratio een belangrijke raadgever wanneer het aankomt op belangrijke carrièrebeslissingen. Maar door je verstand én je gevoel te gebruiken, kom je tot betere keuzes.
Tip 6: Netwerken, netwerken en nog eens netwerken…
Flink netwerken levert vaak een schat aan professionele vriendschappen, ingangen en aanbevelingen op. En het is makkelijker dan je denkt. Zorg dat je een warme band houdt met voormalig studiegenoten en oud-collega’s en verwelkom nieuwe contacten. Je kunt jouw netwerk overigens niet alleen gebruiken voor het laten groeien van je carrière, maar ook als een klankbord bij het evalueren van kansen en problemen. Zorg dus dat je altijd netwerkt. Zelfs als je niet actief op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. Wil je weten hoe je slimmer netwerkt? Lees dan deze 7 netwerktips.
Tip 7: Maak gebruik van LinkedIn
LinkedIn is een krachtig hulpmiddel als je carrière wilt maken. Heb jij een functie voor ogen waar je graag naartoe wil groeien? Bestudeer dan de LinkedIn profielen van anderen met zo’n functie. Welke stappen hebben zij gemaakt om te komen waar ze nu zitten? Wat kun je daarvan leren? En zorg natuurlijk dat je eigen LinkedIn profiel altijd zo compleet en up-to-date mogelijk is. Hierdoor ben je beter vindbaar door recruiters en andere mensen die jouw carrière een zetje kunnen geven. Lees hier hoe je je LinkedIn profiel mooi oppoetst.
Veel succes!