Klaar voor een goede start van de dag?

Zo starten succesvolle mensen hun dag

Klaar voor een goede start van je dag? Onderzoeksjournaliste en time management expert Laura Vanderkam heeft een aantal jaar geleden onderzoek gedaan naar de ochtendrituelen van succesvolle mensen. Deze gegevens heeft ze gebundeld in het boek: ‘What the Most Successful People Do Before Breakfast’. In dit artikel delen we je graag 5 tips van succesvolle ochtendroutines. 

Wat vooral naar voren kwam in het onderzoek is dat succesvolle mensen de eerste uren van hun dag gebruiken om de drukte op kantoor vóór te zijn. Zo zorgen ze er voor dat ze hun focus op wat die dag belangrijk is niet verliezen. Op die manier houden ze er controle over en beginnen ze dag met een goed humeur. Wat ook zeker ten goede komt de rest van je dag!

Door de drukte van kantoor voor te zijn werken ze de rest van de dag doelgericht, efficiënt en bewust. In plaats van ad hoc, gehaast en een slag in de rondte. Hierbij 5 tips voor een goed ochtendritueel zodat jij de rest van de dag controle en focus houdt.

 

1. Sta vroeg op

90% van de ondervraagden in het onderzoek van Laura Vanderkam gaven aan dat ze op werkdagen voor zes uur opstaan. Een voorbeeld: Indra Nooyi, directeur van Pepsi, staat om 4 uur naast haar bed en loopt nooit later dan 7 uur haar kantoor binnen.

 

2. Plan een sportmoment in 

Je herkent het waarschijnlijk wel, in de ochtend plan je voor die avond een uurtje sporten in. Maar je komt thuis na een drukke dag werken en je wilt gewoon lekker op de bank ploffen. Echt niet dat je jezelf nog naar de sportschool gaat slepen... Draai het eens om! Begin de dag met een workout. Succesvolle mensen beginnen namelijk hun dag met een workout. Naast dat het goed is voor je ochtendroutine vermindert het ook je stress gedurende de rest van de dag.  

 

3. Pak die ochtend voor belangrijke projecten

Je dag is waarschijnlijk zo gevuld met ad hoc zaken, vergaderingen en onderbrekingen dat je vaak niet toekomt aan je belangrijke grote projecten. Als je de ochtend als de ideale tijd ziet om aan belangrijke projecten te werken – nog vóórdat kinderen, collega’s en je baas om aandacht gaan vragen – zul je zien dat je veel meer progressie boekt. Kies elke ochtend een project uit met topprioriteit waarmee je ’s ochtends aan de slag gaat en werk daar – voor zover mogelijk – de rest van de werkdag aan.

 

4. Werken aan een persoonlijk project

Het hoeft niet altijd om werk voor de baas te draaien. Je kan ook elke werkdag tussen 6 uur en 9 uur de tijd pakken om aan een persoonlijk project te werken. Vooral bij persoonlijke projecten is de ochtend een mooie tijd om daar aan te werken, anders verdwijnen die al snel tussen de werkzaamheden overdag op kantoor en ’s avonds in huis. 

 

5. Strategische planning maken

De ochtend is het ideale moment om strategisch te denken. Je brein is nog helder en wordt niet gestoord door alle zaken die straks tijdens je werkdag op je af komen vliegen.