
4 waardevolle lessen die we kunnen leren van Koning Willem-Alexander
Wat kunnen we eigenlijk leren van Koning Willem- Alexander? We delen een aantal belangrijke lessen en hoe jij dit in jouw eigen werk toepast.
Met een knoop in je buik en een rood hoofd verlaat je de vergadering. Je hebt zojuist ongelofelijke kritiek gekregen op je project. En je werkdag begon al zo ‘lekker’ met 10 km file, je telefoon nog thuis en koffie over je toetsenbord. Hoe ga je de rest van de dag vrolijk doorkomen, zonder te hoeven acteren? Deze 4 tips gaan je helpen.
Je wilt dit waarschijnlijk niet horen, maar lees deze zin goed: jouw rothumeur is een keuze. Jij kiest er zelf voor om je rot te voelen over een situatie. Het is je eigen schuld dat je je zo voelt. Niet van die collega of klant die zo vervelend tegen je was. Jij bent het die betekenis geeft aan de gebeurtenis. En dat is goed nieuws. Want dat houdt in dat je die betekenis ook kunt herschrijven. Denk de situatie om. Stuur je gedachten een andere kant op. Alles heeft twee kanten. Bedenk wat de positieve kant van het verhaal is.
De valkuil van een rotgevoel is dat je erin blijft hangen. En dat is vragen om meer ellende. Zorg dus dat je snel de spiraal naar boven weer te pakken krijgt. Een eenvoudige manier om dit voor elkaar te krijgen, is iets doen wat gewoonweg niet kan mislukken. Pak iets op waar je goed in bent. Iets waar je weer een glimlach van krijgt. Hoe klein ook.
Dit is misschien nog wel de makkelijkste manier om van je rotgevoel af te komen. Ga even langs bij die ene collega waar je altijd zo blij van wordt. Lach er samen even om. Laat je oppeppen. En de rest van de dag voel je je een stuk lichter.
Het antwoord is waarschijnlijk ‘nee’. En dat lucht heerlijk op. Je rotdag relativeren door hem in een groter perspectief te plaatsen, maakt bijna elk leed ineens lekker onbelangrijk. In plaats van je druk maken over wat er gebeurd is, kun je er ineens om lachen. Zonder dat het toneelspel is.