Blog over ontslag nemen

Zo neem je professioneel ontslag

Na veel wikken en wegen staat je besluit vast: je gaat van baan wisselen. Op naar die nieuwe droombaan! Maar… eerst komt nog het moeilijke moment. Ontslag nemen bij je huidige werkgever. Met deze 5 tips kun jij op een nette en professionele manier het pand verlaten. 

 

In de huidige arbeidsmarkt komt het steeds vaker voor dat medewerkers ontslag nemen in plaats van ontslag krijgen. Werkgevers willen hun technische toppers maar wat graag behouden en doen er alles aan om dat te realiseren. Maar soms zit je gewoon echt niet meer op je plek en is het de beste optie voor je om een andere baan te zoeken. Maar hoe vertel je dit aan je huidige werkgever?

1. Onderbouw je keuze


Een ontslag kan uit het niets komen voor een werkgever. Het kan dus geen kwaad toe te lichten wat de reden van vertrek is. Neem je bijvoorbeeld ontslag omdat je niet meer kunt groeien binnen het bedrijf? Of omdat je voor jezelf wilt beginnen? Hoe beter de onderbouwing, hoe meer begrip de werkgever zal hebben voor jouw keuze.

2. Stop niet voor de finish


Zodra mensen weten dat ze ontslag gaan nemen, hebben ze vaak mentaal al afscheid genomen van hun huidige baan en daalt de werkmotivatie tot het vriespunt. Om op een professionele manier afscheid te nemen, is het belangrijk dat je je werk uitvoert zoals je altijd hebt gedaan. Tot aan je laatste werkdag. Op deze manier laat jij je werkgever zien dat je al die tijd gemotiveerd bent geweest en behoud jij je goede reputatie.

3. Zorg voor een goede overdracht


Een open deur maar eentje die we zeker niet over mogen slaan. Zorg ervoor dat je je projecten zorgvuldig overdraagt aan je collega’s. Waarom? Veel mensen hebben de neiging negatieve zaken gemakkelijker onthouden dan de positieve. Geef je oud-werkgever
en -collega’s geen reden om irritaties of negativiteit te ervaren nadat jij weg bent door een slechte overdracht.

4. Behoud je netwerk


Wanneer je je huidige baan verlaat is het belangrijk om naast je collega’s ook je klanten en andere betrokkenen op tijd in te lichten. Wanneer je fijn met ze hebt samengewerkt, zullen zij het ongetwijfeld fijn vinden om te weten dat je vertrekt. Doe je dit op tijd? Dan geeft je dit de ruimte je opvolger te introduceren en de overdracht smooth te laten verlopen. Met het oog op de toekomst is het altijd handig om een waardevol netwerk te hebben.

5. Onthoud het verschil tussen ontslaggesprek en exitgesprek


Tijdens je ontslaggesprek geef je aan dat je ontslag wilt nemen en waarom. Dit gesprek is vaak kort. Tijdens een exitgesprek zal jouw reden van vertrek uitgebreider besproken worden. In dit gesprek krijg je de ruimte om aan te geven wat de werkgever volgens jou kan verbeteren om vertrek van andere werknemers te voorkomen. Hierbij staat de werkgever open voor feedback en mogelijke verbeterpunten.