Blog over lichaamstaal

Zo leer je lichaamstaal beter lezen

Het interpreteren van lichaamstaal is niet eenvoudig, denk bijvoorbeeld aan een glimlach. Met een glimlach geeft de ander aan dat hij of zij tevreden is. Echter iemand kan ook nep glimlachen. Proberen te achterhalen wat de ander nou echt denkt of voelt is lastig, maar aan de hand van de gebaren en de gezichtsuitdrukking van de ander kun je heel wat aflezen.

1. De glimlach
Laten we beginnen bij de glimlach, een neplach herken je aan het ontbreken van rimpels rond de ogen. Als iemand probeert er vrolijk uit te zien, terwijl ze dat niet zijn, ontbreken de lachrimpels rond de ogen.

2. De wenkbrauwen
Opgetrokken wenkbrauwen geeft aan dat iemand niet op zijn gemak is. Angst, verrassing of zorgen maakt dat mensen hun wenkbrauwen optrekken. Hier kun je dus op letten bij je gesprekspartner, stel je gaat op een sollicitatiegesprek dan kan je hieruit wel wat dingen aflezen.

3. Spiegelen van lichaamshouding
Vaak gaat het onbewust, maar als het klikt tussen 2 gesprekspartners ga je automatisch elkaars lichaamshouding kopiëren. Je kan hiervan gebruik maken tijdens een gesprek met bijvoorbeeld een potentiële werkgever, door je bewust te zijn van je eigen houding en die van de ander kun je de ander kopiëren.

4. Oogcontact
Uit oogcontact kun je verschillende dingen halen, bijvoorbeeld als iemand probeert eerlijk over te komen staren ze net iets te lang naar je. Echter kan het ook als bedreigend over komen als iemand je heel lang en strak aan blijft kijken.

5. Benen & armen
Gekruiste benen zijn een teken van weerstand of geen zin hebben in contact. Tijdens bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek of een onderhandeling kan dit een verkeerd signaal afgeven. Dit zelfde geldt voor het trillen van je benen, het is meestal een teken van irritatie of nervositeit. Het tegenovergestelde geldt voor je armen, armen over elkaar slaan straalt juist vastberadenheid uit.

Wil je meer lezen over lichaamstaal en hoe je bijvoorbeeld je eigen lichaamstaal kan verbeteren? Lees dan ook eens ons andere artikel: “5 tips om je lichaamstaal te verbeteren.