Beleefd een gesprek afkappen doe je zo

Zo kap je een gesprek vriendelijk af

Soms wil je ongestoord werken, zodat je geen onnodige fouten maakt. Of heb je eigenlijk geen tijd of zin voor een praatje. Op die momenten is het minder prettig wanneer mensen dat niet inzien en tegen je blijven praten. Vooral die collega's die extra lang van stof zijn. We kennen er allemaal wel een paar toch? Daarom geven wij je tips over hoe je in verschillende situaties het gesprek vriendelijk afkapt. Zo trap je op niemands tenen en kan jij met een gerust hart lekker verder met je werk. Lees snel verder. En ja, we houden het kort ;) 

 

Verschillende manieren van afkappen 

Hieronder vind je een aantal praktische tips en voorbeeldteksten om iemand af te kappen in de meest voorkomende situaties. Wij geven je verschillende manieren van afkappen via de telefoon, op een netwerkevenement, op kantoor, in een videomeeting en bij een reguliere vergadering. Staat de situatie waarin jij jezelf bevindt er niet tussen? Geen zorgen, veel van de tips zijn ook in vergelijkbare omstandigheden te gebruiken.  

Alle voorbeelden zijn bedoeld om je gesprekspartners op een vriendelijke manier te laten weten dat jij klaar bent met het gesprek, of simpelweg even geen tijd hebt voor ze. Breng ze dus ook op een vriendelijke manier, anders werkt het uiteraard niet.  

 

Via de telefoon 

Wanneer je een telefoongesprek af wilt kappen is het extra belangrijk om een vriendelijke toon te houden. De beller kan jouw gezichtsuitdrukking niet zien namelijk. Aan de andere kant is het extra makkelijk om een smoesje te gebruiken, omdat diegene niet recht voor je staat. Denk bijvoorbeeld aan de volgende manieren om een telefoongesprek vriendelijk af te kappen: 

 • “Volgens mij hebben we alles besproken wat we moesten bespreken. Bedankt voor deze productieve belafspraak!” 
 • “Over enkele minuten moet ik een ander telefoontje plegen. Hartelijk dank voor het gesprek en ik spreek je snel!” 
 • “Beste <Voornaam>, ik ga weer verder met waar ik gebleven was. Mag ik je hartelijk bedanken voor je tijd?” 

 

Op een netwerkevenement 

Sta je op een netwerkevenement of een andere zakelijke bijeenkomst en wil je op een vriendelijke manier van je gesprekspartner afkomen? Dan zijn hier al iets meer skills voor nodig. Maak het daarom voor de ander zo makkelijk mogelijk om jouw afkapping te accepteren. Bijvoorbeeld door een vervangende gesprekspartner voor te stellen. Of een reden te geven van je vertrek waar ze geen aanstoot aan hebben en geen vragen over kunnen stellen. Denk hierbij aan: 

 • “Mag ik je introduceren aan een collega? Jullie hebben vast en zeker een goede klik!” 
 • “Excuseert u mij voor een bezoekje aan het toilet. Het was leuk kennis te maken met u!” 
 • “Sorry dat ik zo snel weer ga, maar het was me een genoegen en ik hoop dat we elkaar snel weer spreken. Heb je een visitekaartje?” 

 

Op kantoor 

De altijd pratende collega, wie kent hem niet? Het kan soms een uitdaging zijn om een gesprek af te sluiten zonder de harmonie te verstoren. Gelukkig zijn er professionele methoden om duidelijk te maken dat je aan het werk bent. Bovendien kun je bij collega's gemakkelijk de zakelijke kaart spelen. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe je een gesprek op kantoor vriendelijk kunt beëindigen:

 • “Ik moet helaas weer verder met mijn project. Ik zie je bij de vrijdagmiddagborrel!” 
 • “Ik wil voor de lunch nog snel even een aantal mailtjes de deur uit doen, dus ik spreek je later weer!” 
 • “Zo te zien heb je genoeg te doen, dus laten we binnenkort weer eens afspreken.” 

 

Tijdens video-overleg, bijvoorbeeld via Teams 

Videobellen is heel normaal geworden. Zeer praktisch vanuit het oogpunt van reistijd en duurzaam omgaan met brandstof. Maar een video-meeting is wel lastiger af te kappen dan een telefoongesprek, omdat je ziet waar die andere persoon zich bevindt en mee bezig is. Gebruik deze voorbeeldteksten om een videomeeting professioneel af te ronden: 

 • “Ik zie dat de tijd vliegt. Ik wil je graag bedanken voor het goede overleg en we houden contact!” 
 • “Ik ga snel aan de slag met de zojuist besproken to-do’s. Ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op!” 
 • “Het ziet er naar uit dat we alles besproken hebben. We spreken elkaar weer tijdens het volgende video-overleg!” 

 

Bij een vergadering 

Heb jij ook wel eens het gevoel dat iemand niet wilt dat een vergadering ophoudt? Dat iemand eindeloos door blijft praten over zaken die al besproken zijn of eigenlijk niet besproken hoeven te worden? Het goede nieuws is dat niemand het je kwalijk neemt wanneer jij efficiënt met je tijd om wilt gaan. Leg daarom de nadruk op het doel en de resultaten van de vergadering, wanneer je een gesprek beleefd af wilt kappen. Of op het andere werk wat op je ligt te wachten. Dat doe je bijvoorbeeld zo: 

 • “Volgens mij hebben we alle punten behandeld. Als er geen vragen meer zijn, wil ik het hierbij laten.” 
 • “Goed om te zien dat we ruim binnen de tijd klaar zijn. Jullie zien de notities zo verschijnen.” 
 • “Wacht <naam>, ik loop met je mee!”  

 

Zo, nu heb je een aantal praktische voorbeelden van hoe je in veel voorkomende situaties een gesprek af kunt kappen. Blijf je er nou tegenaan lopen dat je in jouw huidige werkomgeving te veel gestoord wordt en niet kan werken op een manier die jij prettig vindt? Neem dan eens een kijkje bij onze vacatures in jouw vakgebied, want er zit gegarandeerd een werkgever tussen die wel begrijpt wat jij nodig hebt. Veel succes!