Blog over thuiswerken

Zo haal jij het maximale uit thuiswerken

Thuiswerken lijkt in eerste instantie vaak ideaal. Je kunt je eigen tijd indelen, goede koffie drinken en in je joggingbroek die videovergadering ingaan. Maar al snel kom je erachter dat thuiswerken ook zijn uitdagingen kent. Wij helpen jou om thuiswerken geweldig te maken.

De valkuilen van thuiswerken

Thuiswerken heeft een hoop voordelen. Denk alleen al aan de reistijd naar kantoor die je jezelf bespaart. Of het kunnen draaien van jouw favoriete muziek. Maar er zijn ook een hoop valkuilen waar je in eerste instantie niet meteen aan denkt. Zo ben je bijvoorbeeld vaak alleen. Heerlijk als je geconcentreerd wilt werken maar niet zo fijn als je graag een praatje met een collega maakt en je snel een beetje eenzaam voelt. Daarnaast moet je over een bijna ijzeren zelfdiscipline beschikken. Want de verleidingen liggen continu op de loer. Van even iets langer blijven liggen wanneer de wekker gaat en die levendige appgroep met vrienden tot de kids die letterlijk om aandacht schreeuwen en alle klusjes in huis die nog op je wachten.

Maak een schema

Werken op kantoor doe je binnen bepaalde uren. Dit kun je ook heel eenvoudig bij thuiswerken hanteren. Zorg dus dat je op tijd begint en stop ook op tijd. Dus wacht met uitslapen tot het weekend en zorg ervoor dat je niet systematisch tot ’s avonds laat bezig bent. Probeer ook om van de lunch echt even een momentje te maken. Het is belangrijk dat je af en toe ook rust neemt. Eet dus niet achter je computer.

Houd werk en privé gescheiden

Heb je voor jezelf bepaald binnen welke uren je werkt? Besteed deze dan ook echt aan je werk. Dus geen huishoudelijke taken, even vlug een boodschap doen of met dat leuke spelletje op je telefoon bezig zijn. Heb je jonge kinderen die nu ook thuis zitten en om je aandacht vragen? Download hier het kleur en spelletjesboek van Continu Group, dat houd ze wel even bezig! 

Creëer een prettige werkplek

Ook wanneer je thuiswerkt is het fijn als je werkplek praktisch is ingericht. Houd dus alle bureauspullen binnen handbereik en zorg ervoor dat je plek opgeruimd is. Het is wel zo handig als je niet het hele huis overhoop hoeft te halen voor de nietmachine. Je mag het overigens best comfortabel voor jezelf maken. Als het maar niet té is. Ga dus niet met je laptop op de bank zitten maar zorg wel voor een goede bureaustoel waar je geen rugpijn van krijgt.

Gebruik kleurenpsychologie

Wist je dat de kleuren om je heen ook invloed hebben op je productiviteit? Heb je vaak te maken met een grote werkdruk en stress? Geef de muren van je thuiswerkomgeving dan een kalmerende blauwe kleur. Ben je prestatiegericht? Dan is een subtiele roodtint ideaal om je concentratie te verhogen en een goede focus te hebben. Als je creatief werk verricht dan is groen jouw vriend. Deze kleur stimuleert namelijk creatieve prestaties en helpt om ideeën op gang te brengen. Dat is dan ook weer een mooi klusje voor in het weekend!