Hoe ga je nu slim om met dominante collega’s? Vooropgesteld, dominante mensen heb je in verschillende gradaties. Misschien ben je zelf op momenten ook behoorlijk dominant. Dat hoeft geen probleem te zijn. Sterker nog, in bepaalde situaties kan het zelfs nuttig zijn. Dominante mensen zijn doorgaans doel- en resultaatgericht, besluitvaardig en duidelijk. Ze hebben drive en dadendrang. Ook laten ze boosheid of andere emoties snel weer los.
Maar dominant gedrag kan ook de nodige irritaties oproepen. Dominante karakters schuwen de confrontatie niet, zijn kritisch op anderen en kunnen nogal bot overkomen. Ze hebben de neiging om door te draven en de mening van anderen naast zich neer te leggen. Dit is niet leuk. Maar hij of zij is wel je collega. Dus zul je er op een manier mee om moeten gaan. Hoe je dat aanpakt? Deze 4 tips helpen jou.
Omgaan met dominante collega: zo pak je dat aan
1. Veer mee
Keihard de confrontatie aangaan heeft niet veel zin. Het is slimmer om je irritatie opzij te zetten en mee te veren. Geef de ander de bevestiging die hij of zij nodig heeft. Zeg bijvoorbeeld: “Je hebt een duidelijke mening. Bedankt voor je heldere standpunt.” Zo ontstaat er ruimte om ook jouw boodschap naar voren te brengen. Zoek naar punten die jullie delen. En vul die aan met jouw standpunten.
2. Hou het kort
Je dominante collega heeft weinig geduld om naar al je argumenten te luisteren. Laat details achterwege. Hij of zij wil snel kunnen beslissen. Wees to the point, taakgericht en zakelijk.
3. Geef hem of haar iets te kiezen
Dominante mensen hebben graag invloed. Dat geeft ze het gevoel dat ze in control zijn. Beslissingen nemen ze bij voorkeur zelf. Geef ze dus iets te kiezen en ze zijn gelukkig. Uiteraard presenteer je de opties zodanig dat alleen de optie van jouw voorkeur een slimme keuze is.
4. Geef complimenten
Wij mensen zijn dol op bevestiging en erkenning. Voor dominante personen geldt dat extra sterk. Niet omdat ze zo egocentrisch zijn (ja, dat zijn ze soms ook), maar omdat ze onbewust onzeker zijn. Dominant gedrag is een overlevingsstrategie om daarmee om te gaan. Jouw gespreksstrategie kun je daarop afstemmen door complimenten te geven. Roem bijvoorbeeld zijn specialisme of vakkennis. Net als bij punt 1 creëer je dan ruimte om je eigen boodschap kwijt te kunnen.
5. Vat het niet persoonlijk op
Dominant gedrag is niet hetzelfde als zelfverzekerd. En het gaat ook niet altijd gepaard met kennis of expertise. Hoe aangevallen je je ook voelt; probeer het gedrag van de ander niet op jezelf te betrekken. Blijf vertrouwen op jouw eigen kennis en intuïtie
Benieuwd naar de vier verschillede, type collega's? Luister het in onze Hello Work podcast! In deze podcast bespreken collega's Maarten & Tim hoe je omgaat met deze types en welke aanpak het beste werkt.