Blog over werken in ploegendiensten: dit zijn de voor- en nadelen

Werken in ploegendiensten: dit zijn de voor- en nadelen

Werk jij in de procestechniek of hightech industrie? Dan ontkom je er vaak niet aan om te werken in ploegendiensten. Door te werken in ploegen kan de productie door blijven gaan. Soms zelfs 24 uur en 7 dagen in de week. Maar wat houden die ploegendiensten nou precies in? En is het wat voor jou? We hebben de voor- en nadelen voor jou op een rijtje gezet.

De verschillende ploegendiensten 

Als procestechneut kan je kiezen tussen verschillende ploegendiensten. Hoe deze ingevuld worden verschilt per bedrijf. Dit zijn de meest voorkomende ploegendiensten: 

2 ploegendienst  

Er wordt vaak in een tweeploegendienst gewerkt zodat het bedrijf ongeveer 80 uur aan werk per week kan halen. De arbeidsduur is gemiddeld tussen de 36 en 40 uur per week. Dit is verdeeld over vroege en late diensten, waarbij je in het weekend doorgaans vrij bent.  

3 ploegendienst  

De drieploegendienst wordt door bedrijven vooral op doordeweekse dagen gehanteerd. Het is de bedoeling dat een bedrijf dan 24 uur per dag doorgaat. De werkdag is verdeeld in 3 verschillende shifts van 8 uur. Bij deze ploegendienst komt het dan ook voor dat je een nachtdienst draait.

4 ploegendienst  

Om een bedrijfstijd van 144 uur per week te halen, wordt er in vierploegendienst gewerkt. Meestal werkt het bedrijf van maandag tot en met zaterdag en ben je op de zondag vrij. De arbeidsduur ligt gemiddeld op 36 uur per week, verdeeld over vroege, late en nachtdiensten.  

5 ploegendienst  

Omdat je bij een vijfploegendienst de minste uren per week maakt maar wel het hoogste salaris ontvangt, is dit de meest populaire werkwijze. Dat komt omdat je tot wel 31% ploegentoeslag ontvangt. Bij een vijfploegendienst draait het bedrijf 24/7 door.  

  

Voordelen van het werken in ploegendiensten  

Het ligt er natuurlijk helemaal aan welke ploegendienst bij jou past. Maar onderstaand laat zien wat de voordelen zijn van het werken in ploegendiensten: 

  • Toeslagen boven op jouw normale salaris 

Wanneer je in ploegen werkt, krijg je bovenop je normale salaris nog ploegentoeslag of premie. Deze ploegentoeslag is bedoeld als compensatie voor de negatieve gevolgen van onregelmatig werken. Meer hierover lees je bij de nadelen van het werken in ploegendiensten.  

  • Veel afwisseling  

De afwisselende tijden in werkuren zorgen ervoor dat je niet in een sleur terecht komt. De ene keer werk je een avonddienst, de andere keer zit je met een ochtenddienst. Die afwisseling zorgt voor meer energie en plezier in je werk.   

  • Meer vrije tijd  

Met name in de 3-ploegendienst en 5-ploegendienst werk je minder uren dan in een normale dagdienst. Zo werk je 33 uur per week en ben je drie dagen achter elkaar vrij. Op die manier heb je wekelijks veel vrije tijd, zonder dat je daar enig verlof voor op hoeft te nemen.  

 

Nadelen van het werken in ploegendiensten  

Werken in ploegen levert extra salaris op, maar dat is natuurlijk wel met een reden. Er zitten er ook nadelen verbonden aan het werken in ploegendiensten. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.  

  • Het aanhouden van een slaapritme is moeilijk 

Omdat je met afwisselende en afwijkende tijden werkt, kan het vaak lastig zijn om een goed slaapritme aan te houden. Wanneer je ’s nachts werkt, moet je overdag toch op een of andere manier genoeg slaap pakken. Om goed te kunnen slapen, hebben we wat tips voor je opgeschreven.  

  • Weinig vastigheid  

Wanneer je in dagdiensten werkt heb je vaak een vast rooster. Jouw werktijden zijn elke week hetzelfde. Wanneer je werkzaam bent in een ploegendienst is dit natuurlijk anders. Je hebt altijd te maken met verschillende en roulerende roosters.  

  • Sociale leven onderhouden kost extra moeite 

Het kan heel lastig zijn om met vrienden en familie af te spreken. Wanneer zij namelijk aan het werk zijn, ben jij vrij. En andersom.  

 

Is werken in ploegendiensten iets voor jou? Dan hebben wij interessante proces operator vacatures voor je klaar staan. Hier vind je meer informatie over wat doet een operator of vraag een adviesgesprek aan bij jouw adviseur.