Blog over type persoonlijkheden

Vier verschillende type collega's: zo ga je er mee om!

Werkgevers en professionals deel je in verschillende types met elk zo z’n unieke eigenschappen. We hebben een handige lijst voor je gemaakt met soorten collega’s die vaak op de werkvloer voorkomen. In welk type herken jij jezelf het meest? 

 

Hello Work Podcast #6 De 4 verschillende type collega's

Maarten & Tim bespreken met elkaar de vier verschillende type collega's. Hoe werk je samen met elkaar en hoe ga je om met deze vier verschillende types? Luister het in onze podcastaflevering. 

 

De daadkrachtige collega 

Jij als daadkrachtige collega bent de aanpakker van het team. Deadlines zijn je drijfveer. Kosten wat het kost zorg jij dat je werkzaamheden op tijd klaar zijn. Daarbij ga je geen uitdaging uit de weg. Dat resulteert in kwalitatief werk én tevreden klanten. 

Maar jouw daadkrachtige optreden heeft ook een keerzijde, waarvan het goed is om je bewust van te zijn. Zo heb je bijvoorbeeld de neiging om werk uit handen te nemen wanneer je voelt dat het te langzaam gaat. En je hebt niet altijd begrip voor collega’s die niet aan een korte uitleg voldoende hebben. Eindeloze toelichtingen (in jouw ogen dan) kunnen zorgen voor frustratie onderling.  

Maak je collega’s ervan bewust dat jij doelgericht bent en dat het doel van hun vragen, verzoeken en projecten daarom duidelijk moet zijn. Dan kom jij veel sneller en enthousiaster in actie. Vraag om een korte maar krachtige uitleg.  

 

De invloedrijke collega 

Jij brengt altijd gezelligheid mee. Zelfs op maandag ben jij de vrolijkste van het stel. Als de ’invloedrijke collega’ weet je tegenslagen op het werk om te buigen naar kansen. Met de kennis en ervaring die je de afgelopen jaren hebt opgebouwd, ben je voor velen een rots in de branding. Met jouw charme weet jij anderen te overtuigen.   

Waar jij minder gelukkig van wordt, is wanneer er matig enthousiast gereageerd wordt op jouw vele ideeën. Wees er wel bewust van dat je soms te veel ideeën ‘over de schutting’ gooit, waar je minder invloedrijke collega’s moeite mee kunnen hebben.  

Werk jij met invloedrijke collega’s? Dan is het goed om te weten dat ze heel veel waarde hechten aan complimenten. Wat jij van hun plannen en werk vindt, is vaak belangrijker dan het werk zelf. Help ze daarnaast met zaken concreet te maken in een planning. 

 

De stabiele collega 

Jij werkt graag via een plan en wilt duidelijkheid binnen jouw werkzaamheden. Je wilt weten waar je aan toe bent. Daarnaast ben je ontzettend zorgzaam. De mens staat altijd voorop en is belangrijker dan de taak die uitgevoerd moet worden. Ook al stroomt je agenda over, je staat te allen tijde klaar om hulp te bieden bij andermans problemen. Door jouw behulpzame instelling, passen uitvoerende taken het beste bij jou. 

In jouw zorgzaamheid schuilt ook jouw valkuil. Jezelf en jouw werk aan de kant schuiven om een ander te helpen, zorgt uiteraard voor meer werk en vooral een hogere werkdruk voor jezelf. Vergeet daarom niet om zelf ook eens om hulp te vragen als je vastloopt. En maak je collega’s ervan bewust dat jij graag meegenomen wordt in het gehele proces, wanneer er zaken veranderen. Dat geeft jou rust en zorgt voor optimale productiviteit.  

 

Consciëntieuze collega 

Jouw brein is 24/7 aan het werk. Je komt met goede ideeën op de gekste momenten. Of het nu tijdens die meeting, de lunch of voor het slapen gaan is. Jij hebt altijd wel een vraag en zoekt graag alles tot in de puntjes uit. Je bent voortdurend bezig om processen nog efficiënter te laten verlopen. En daar heeft de hele afdeling baat bij! 

Wanneer het om consciëntieuze collega’s of werknemers gaat, is het belangrijk dat ze taken krijgen waarin het gewenst is om zaken tot in detail uit te werken. Dat is wat ze het liefste doen, dus zet die kracht in op plekken waar het nodig is. Daarnaast is het goed om te weten dat ze feiten vele male belangrijker vinden dan meningen of gevoelens.