Blog over lichaamstaal

Wat je kunt leren van de lichaamstaal van Merkel en Obama

Wist je dat je woorden maar voor 7% bepalen hoe je overkomt tijdens een gesprek? 93% van alle communicatie is non-verbale communicatie. Je lichaamstaal is dus enorm belangrijk. Benieuwd hoe je die effectief inzet? Lees onze tips en ontdek wat je kunt leren van onder andere van Merkel en Barack Obama. 

 

Je weet ongetwijfeld dat oogcontact maken, glimlachen en instemmend knikken een positief effect hebben op je gesprek met een ander. Maar ken je de 4 non-verbale ‘trucjes’ hieronder al? Bekende politici en sprekers passen ze veelvuldig toe. En dat is niet voor niets.

1. Let op je voetenwerk


Je voeten vertellen onbewust of je wel of geen zin hebt in een gesprek. Ze wijzen namelijk in de richting waar jij heen wilt gaan. Let er maar eens op. Sta je bijvoorbeeld voor de koffieautomaat als een collega je aanspreekt? En draai je wel je hoofd of torso naar je collega, maar blijven je voeten gericht naar de koffieautomaat? Dan zegt je lichaam: “Ik wil koffie, geen praatje.” Draai voor een geïnteresseerde indruk dus ook je voeten naar je gesprekspartner.

2. Steeple (als Angela Merkel)


Steepling is het samenbrengen van de vingertoppen voor je torso of voor je gezicht. Politici als Angela Merkel zijn dol op dit gebaar, want het is een teken van zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid. Zie het als een soort powerpose voor je handen. De houding zorgt ervoor dat je krachtig en rustig overkomt.

3. Verlaag je stem


Met een lage stem heb je meer impact. Van oudsher koppelen we lage stemmen aan fysieke dominantie. In de dierenwereld werkt het ook zo. Hoe groter een beest is, hoe lager zijn stem. Een herdershond maakt een lager geluid dan een chihuahua. Als je serieus genomen wilt worden, kun je dus beter met een lage stem spreken. Heb je van nature een hoge stem? Je kunt jezelf leren om je stemgeluid te verlagen. Ontspan je keel, haal rustig en diep adem en probeer vanuit je borstkas te spreken, niet vanuit je keel.

4. Hel je hoofd licht opzij (Obama’s favoriet)


Barack Obama was en is een getalenteerd spreker. Hij weet als geen ander zijn boodschap kracht bij te zetten met lichaamstaal. Een van zijn favoriete bewegingen is het opzij hellen van het hoofd. Waarom? Door je hoofd opzij te hellen, toon je je halsslagader, een kwetsbare plek. Bij dieren is het laten zien van je halsslagader een teken van vertrouwen. Bij mensen werkt dat precies zo.