Blog over vakantiestress

Vakantiestress voorkomen op je werk

Of je nu thuis blijft, gaat kamperen in Nederland of naar het buitenland vertrekt, de laatste dagen voor je vakantie gaan vaak gepaard met stress op werk. Nog even die afspraken plannen, hier en daar wat vergaderen en dan nog het werk overdragen. Hoe zorg je er nou voor dat deze laatste werkdagen soepel verlopen? Met deze checklist voorkom je vakantiestress op je werk!

 

1. Zorg voor overzicht

Overzicht zorgt voor rust in je hoofd. Zet daarom een paar weken voor je op vakantie gaat het volgende op een rij:

  • Wat je voor je vakantie nog moet oppakken of afmaken;
  • Wat je na je vakantie kunt oppakken en wat je moet delegeren.
  • Heb je achterstanden of grote klussen? Plan ze nu in, zodat je straks niet in tijdnood komt.

Als je overzicht hebt, voorkom je dat je ‘ja’ zegt tegen een klus, terwijl dat eigenlijk niet meer past binnen je planning.

 

2. Plan gaten in je agenda

De laatste dagen voordat je vertrekt komt er veel op je af. Daarom is het verstandig om in die resterende periode enkele gaten in de agenda te reserveren. Alleen dan is er voldoende tijd om je zaken netjes achter te laten. Vermijd ook zeker belangrijke afspraken in de laatste week.

 

3. Noteer de lopende zaken en maak een overdrachtsdocument

Creëer rust in je hoofd door al je to-do’s zorgvuldig te noteren. Verzamel deze to-do’s in een document. Dit overdrachtsdocument is handig voor de achtergebleven collega(‘s) die jouw taken tijdelijk overnemen.

 

4. Vervroeg de out-of-office melding

Normaal gesproken zet je je automatische mailantwoord op de dag dat je daadwerkelijk start met je welverdiende vakantie. Zet deze out-of-office reply enkele dagen eerder aan. Je zult zien dat je geen afleiding hebt door allerlei e-mails met vragen en verzoeken. Zo vul je met een gerust gevoel die laatste werkdagen in.

 

5. Bepaal je bereikbaarheid

Binnen sommige functies moet je ook tijdens je vakantie bereikbaar blijven. Communiceer duidelijk in welke gevallen je bereikbaar bent voor vragen, informatie of verzoeken. En op wat voor manier je daarbij benaderd wilt worden. Is dat per e-mail, telefoon of whatsapp?

 

6. Maak je niet druk

De belangrijkste raad van allemaal: raak vooral niet in paniek. Uiteindelijk is iedereen tijdelijk vervangbaar. Ook jij! Dus maak je niet druk en geniet vooral van je welverdiende zomervakantie.