Blog over stopwoorden

Uhm, stopwoorden: hoe kom je er – zeg maar – van af?

Stopwoorden sluipen langzaam in ons vocabulaire. Op een gegeven moment zijn ze zo ingesleten, dat we het zelf niet eens in de gaten hebben. Maar wat zijn stopwoorden eigenlijk? En hoe stop je met stopwoordjes te gebruiken? Wij leggen het uit en geven je 5 tips.

 

Wat zijn stopwoorden?

We gebruiken stopwoorden voornamelijk om tijd te creëren voor onszelf, om langer na te denken over onze volgende zin.

Daarnaast gebruiken we stopwoorden vanuit onzekerheid. Woorden als ‘als het ware’, ‘zeg maar’, ‘of zo’ en ‘een soort van’ maken je uitspraken minder krachtig. Dat lijkt handig voor het geval anderen willen schieten op je verhaal. Maar het zwakt je boodschap ook af. En je bent minder duidelijk. Onzekerheid speelt ook een rol bij woordjes als ‘hè?’ en ‘toch’? aan het einde van een zin. Door (onbewust) te zoeken naar bijval, laat je merken dat je niet zeker bent van je zaak. Natuurlijk mag je best je twijfels uitspreken. Gebruik daarvoor alleen geen stopwoorden.

 

Hoe stop je met stopwoordjes? Hier zijn 5 tips

En dan nu de oplossing. Hoe schrap je die irritante stopwoorden uit je vocabulaire? Het sleutelwoord is bewustwording. Deze tips helpen je daarbij:

  1. Vraag anderen om je erop te attenderen als je weer een stopwoord gebruikt. Hierdoor let je er al snel een stuk beter op.
  2. Luister heel bewust naar jezelf terwijl je praat. Het klinkt gek, maar vaak doen we dat niet. Hierdoor hoor je niet dat je stopwoorden gebruikt. Neem jezelf eens op en luister dat terug als je het lastig vindt om bewust naar jezelf te luisteren.
  3. Denk na vóórdat je een zin uitspreekt, in plaats van tijdens het praten. Als je weloverwogen formuleert, gebruik je vanzelf geen stopwoorden meer. Een goede voorbereiding van wat je wilt zeggen, helpt om eerst na te denken.
  4. Wees niet bang om een stilte te laten vallen. Gun jezelf de tijd om de juiste woorden te kiezen. Bovendien is het voor de ontvanger ook fijn om jouw boodschap te laten bezinken.
  5. Schrijf alle stopwoorden die jij gebruikt op en kijk je lijstje regelmatig door. Hierdoor ga je de stopwoorden makkelijker herkennen, zodra ze vooraan op je tong liggen.

 

Nou, uhm, zet hem op, zeg maar. En succes hè!