Het projectmanagementlandschap verandert snel. En die verandering lijkt niet af te remmen. Nieuwe tools, technologie en theorieën volgen elkaar in razend tempo op. Laten we daarom snel een blik werpen op de opkomende trends binnen projectmanagement.
1. Meer gebruik van de Agile-methodologie
Agile-methode is flexibeler en meer toepasbaar voor werken op afstand. Het is een van de laatste trends in projectbeheer, waarmee teamleden verschillende projecten in meerdere fasen kunnen opsplitsen. Het proces helpt bij het snel reageren op de behoeften van de klant. Vooral nu hybride en werken op afstand toeneemt, vullen verschillende tools de gaten in de projectuitvoering. Met deze tools kan jij samenwerken met je teamleden om aan de eisen en voorkeuren van klanten te voldoen.
2. Meer aandacht voor data-analyse en cijfers
Relevante projectdata stelt projectmanagers in staat om van tevoren eventuele budget-, plannings- en kwaliteitsrisico's in te schatten. Als projectmanager is het dus belangrijk om relevante data te selecteren uit de overvloed van data die binnenkomt. Werk daarom aan je data-analytics skills om zo de juiste collega’s met de juiste vaardigheden tot het project te trekken. Ben je niet zo van de cijfers? Sla dan een data-analist om de arm. Zij kunnen helpen bij het analyseren en interpreteren van de data, om zo nauwkeurige voorspellingen te doen met betrekking tot projectmanagement. En dat zorgt weer voor succesvollere projecten.
3. Toegang tot wereldwijde samenwerkingen
Organisaties krijgen door de toename in het online samenwerken toegang tot teams en collega’s van over de hele wereld. Teams worden ingehuurd, ongeacht de locatie, om hun vaardigheden en kennis te gebruiken om verschillende projecten voor het bedrijf uit te voeren. Je kan dus als bedrijf ook op zoek gaan naar mensen met een specialisme en talenten die buiten de regio van het bedrijf zitten. Dit zorgt voor meer effectiviteit en productiviteit binnen de organisatie.
4. Soft skills worden steeds belangrijker
Als projectmanager wordt van je verwacht dat je beschikt over een hoog niveau van deskundigheid in het uitvoeren van verschillende projectoperaties in de organisatie. De rol van soft skills komt bij elke stap van projectmanagement naar voren, omdat ze de communicatie en samenwerking verbeteren, wat sleutelelementen zijn van de meeste van deze projectoperaties. Enkele voorbeelden van soft skills zijn empathie, leiderschapskwaliteiten en communicatievaardigheden. Deze soft skills helpen bij het verhogen van de teamprestaties, terwijl ze ook een verbeterde werkcultuur in de organisatie bevorderen. Of het nu gaat om een projectproces zoals het toewijzen van een taak aan een teamlid of om een leidinggevende taak zoals het geven van een functioneringsgesprek met een teamlid, het hebben van een goed scala aan soft skills komt altijd van pas.