Tips om jouw nachtdiensten goed door te komen

Tips om jouw nachtdiensten goed door te komen

Nachtdiensten draaien: de één vindt het fijn om op die manier overdag vrij te zijn, de ander kan juist niet goed omgaan met het wisselende slaappatroon. ’s Nachts werken is niet anders dan de werkzaamheden die je overdag voert, alleen kan jouw biologische klok hier van slag raken. Onderstaand geven wij jou tips hoe jij goed voorbereid jouw nachtdiensten kunt doorkomen. 

Tips om je goed voor te bereiden op jouw nachtdienst 

Om scherp aan je nachtdienst te beginnen, kan je de volgende tips gebruiken:  

  • Bouw een vast slaapritme op. Dit doe je door tijdens de dagen voor je nachtdienst op vaste tijdstippen naar bed te gaan en ook rond dezelfde tijd weer op te staan.  
  • Probeer vóór je nachtdienst al 1 slaapcyclus (90 minuten) te slapen. Dan start je meer uitgerust aan je dienst. 
  • Eet van tevoren iets wat rijk is aan eiwit, zoals melkproducten, eieren, vis, vlees, peulvruchten, noten en zaden. Deze voedingsproducten zijn zwaarder verteerbaar en helpen je dus om wakker blijven. Vermijd suikerrijk en gefrituurd eten. In het begin krijg je hier snel energie van, maar dit zakt ook snel weer weg. Denk maar aan de bekende after-diner-dip! 

 

 

Tips voor tijdens jouw nachtdienst 

Wanneer je ’s nachts op de werkvloer staat kan het zo zijn dat jouw scherpte begint te verslappen. Je bent natuurlijk gewend om rond dit tijdstip te slapen. Check te tips wat je kunt doen om zo’n dienst scherp door te komen:  

  • Las een powernap in als dat mogelijk is. Een korte dut van ongeveer 10 á 20 minuten zorgt ervoor dat je weer een oppepper hebt. Pas wel op dat het meestal een kwartier na je ontwaken duurt voordat je helemaal alert bent. Houd hier dan ook rekening mee tijdens jouw nachtdienst.  
  • Zorg voor genoeg licht bij jou op de werkvloer. Op die manier weet jouw lichaam dat het nog geen tijd is om te slapen.  
  • Blijf in beweging. Sta even op of maak een korte wandeling. Houd jezelf vooral bezig om de vermoeidheid tegen te gaan. Merk je dat je echt te moe begint te worden? Praat dan met je collega’s. Praten helpt namelijk om actief te blijven. Ook kan je er voor kiezen om de radio aan te zetten zodat het geluid jou scherp houdt.  
  • Zorg dat je altijd iets van extra kleding zoals een vest of trui mee hebt. Na 3 uur ’s nachts is je lichaamstemperatuur namelijk op zijn laagst en krijg je het kouder.  
  • Begin op tijd met het afbouwen van je nachtdienst. Dit houdt in dat je geen cafeïne meer moet drinken in de laatste 3 of 4 uur van je dienst. Zet schermen die je niet meer nodig hebt uit en dim je licht in de werkruimte. Op die manier laat je jouw lichaam merken dat het langzaam tijd wordt om naar bed te gaan.  

 

 

Tips voor na de nachtdienst 

Je hebt de hele nacht doorgewerkt en jouw dienst zit erop. Misschien heb je deze week of de week erna weer wat nachtdiensten staan. Hoe zorg je er voor dat je weer uit die nachtdienst komt? 

  • Ontbijt voor je gaat slapen een lichte maaltijd. Niks zo vervelend om wakker te worden van een rammelende maag.  
  • Ga na je nachtdienst niet nog uitgebreide activiteiten doen zoals boodschappen of de kinderen naar school brengen. Het zorgt er voor dat je uiteindelijk slechter in slaap valt omdat je lichaam denkt dat je al aan staat.  
  • Probeer na je nachtdienst 6 á 7 uur slaap te pakken. Vooral als je tussen twee nachtdiensten zit. Je kan dit ook verdelen over twee slaap sessies (één van 5 uur, en één van 2 uur). Zo pak je genoeg REM slaap die heel belangrijk is voor je geestelijke herstel.  
  • Zorg voor een rustige slaapomgeving. Houd jouw kamer koel en donker en maak eventueel gebruik van oordopjes om geluiden van buitenaf te weren.  

 

Ben je op zoek naar een baan in de procestechniek met (andere) ploegendiensten en eventuele nachtdiensten? Bekijk dan onze vacatures en solliciteer op de baan die bij jou past!