Blog over het zoeken van een nieuwe baan

Herken de signalen: tijd voor een andere baan of niet?

Wanneer is het juiste moment om een nieuwe baan te zoeken? Uiteindelijk is er maar een persoon die deze vraag kan beantwoorden. En dat ben jij. Wat wel helpt: deze checklist. Hoe meer vinkjes je zet, hoe groter de urgentie om snel een andere baan te zoeken.

 

Redenen om van baan te wisselen 

 

1. Je hebt al een tijdje niets meer geleerd

Vond je het vroeger leuk om taken voor het bedrijf uit te voeren, maar voel je je er nu niet meer door uitgedaagd? Dan ben je wellicht uit je huidige functie gegroeid. Als er geen mogelijkheid is om op te stijgen naar een functie met meer verantwoordelijkheid, kan dit demotiverend werken.

 

2. Je rolt met tegenzin je bed uit

Je gaat elke dag met tegenzin naar je werkplek. Je voelt je gedurende de dag uitgeput en je hebt weinig energie. Je kijkt uit naar het moment waarop je naar huis kunt.

 

3. Je bent aanwezig, maar ook afwezig

Het is normaal om af en toe je privémail of social media tijdens het werk te checken. Maar als je constant de neiging hebt om je werktaken uit te stellen en in plaats daarvan op social media te zitten, is het belangrijk om deze signalen serieus te nemen.

 

4. Je hebt al een paar jaar geen loonsverhoging gekregen

Je hebt het gevoel dat je niet wordt beloond voor jouw prestaties. Dat je onderbetaald wordt of dat je harde werken niet wordt herkend. Hoe langer je werkt zonder opslag, hoe groter de kans dat je onderbetaald blijft.

 

5. Je voelt je ondergewaardeerd

Je krijgt weinig erkenning voor je werk en de prestaties die je oplevert. Het voelt voor jou alsof je geen bijdrage levert aan de organisatie. Dat zorgt er voor dat je weinig initiatieven neemt en je zelfvertrouwen laag is.

 

6. Je kan niet door een deur met je manager

Ongeacht wat je voorstelt, het wordt nooit als goed genoeg beschouwd. Er is altijd wel iets waarin jij met je manager van mening verschilt. Als er sprake is van een complete mismatch, dan is het waarschijnlijk dat je manager je niet verder kan helpen. Dit is zeker niet de ideale situatie voor een succesvolle samenwerking en loopbaan. 

 

7. Je schiet niet op met je collega’s

De meeste tijd van jouw week breng je door met jouw collega's. Hoewel het niet noodzakelijk is om je collega's als beste vrienden te beschouwen, is het wel cruciaal dat je goed overweg kan met hen. 

 

8. Je voelt elke dag stress

Natuurlijk zitten er dagen tussen die drukker en stressvoller zijn dan normaal. Maar wanneer jij elke avond én ochtend die takenlijst in je hoofd doorneemt, je snel overprikkeld raakt door een telefoontje van je collega of activiteiten vermijdt met je team, dan is het tijd om aan de bel te trekken. 

 

9. Je hebt vaak last van lichamelijk klachten

Voel je je de laatste tijd vaker uitgeput door lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid of rugpijn? Heb je steeds vaker moeite met doorslapen, hoewel je normaal altijd een goede nachtrust hebt? Is dit gewoon een tijdelijke dip of is het een signaal dat je lichaam overstuur is van de stress op je werk? Stress heeft een grote impact op je lichamelijke gezondheid, dus onderschat het niet.

 

10. Je vertelt niet meer met trots over je werk

Wat vertel je als mensen je naar je werk vragen? Spreek je nog steeds vol bezieling en passie over je taken of moet je steeds meer moeite doen om enthousiast te klinken? 

 

Is het tijd om van baan te veranderen?

Herken je enkele van deze redenen? Dan raden we je aan om op te zoek te gaan naar een andere baan. En gelukkig ben je dan ook hier aan het juiste adres. Onze adviseurs staan voor je klaar en helpen je graag op weg om de carrièreswitch te maken die bij je past!