Blog over thuiswerken

Thuiswerken met kinderen, zo overleef je het!

Thuiswerken komt nog vaak voor, maar heb jij het al onder knie? Weet jij hoe je je werkplek het beste kan inrichten? En hoe je mentaal gezond blijft? Wij zullen de komende weken een aantal praktische tips met je delen. Te beginnen met thuiswerken met kinderen. Lees hier de tips.

Welke maatregelen kun je nemen om geconcentreerd te kunnen werken als je kinderen thuis zijn? Lees het hier.

  1. Slim plannen

Bekijk welke taken je het beste kunt uitvoeren als je kinderen aan het slapen zijn. Bijvoorbeeld tijdens het middagdutje, of als ze nog slapen in de ochtend. Eventueel kun je nog een deel in de avond oppakken. Maar vergeet niet voldoende tijd voor jezelf in te plannen om te ontspannen.

  1. Realistische planning

Stel een realistische planning van je werkzaamheden op. Geef daarbij prioriteit aan belangrijke taken en plan vooral niet te veel. 

  1. Stem werktijden af

Stem je werktijden overdag af op activiteiten met je gezin (bijv. samen ontbijten en lunchen). Plan tijd tussendoor om even met je kinderen te spelen. 

  1. Speel- en werkregels

Stel samen met je kinderen speel- en werkregels op en schrijf deze op een groot vel papier. Spreek met je kinderen een eigen vaste ‘speel-werkplek’ in huis af. Daar verzamel je het speelgoed dat je samen voor die dag uitkiest. Lukt dat niet, dan kun je altijd nog samen werken. Zet je kind dan naast je aan je bureau met iets om mee te knutselen of kleuren.

  1. Heitje voor karweitje

Kunnen je kinderen al een klusje in huis doen? Stimuleer ze door je te helpen in het huishouden of een huiswerkopdracht en geef ze daar een beloning voor.
Bespreek samen met je collega’s en leidinggevende wat wel en niet haalbaar is. Wellicht heb je een collega die geen kinderen heeft en iets van je kan overpakken. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, dus laten we elkaar vooral helpen!