Blog over focus houden

Snel afgeleid? 6 tips om je focus beter vast te houden

Focus houden. Je niet af laten leiden. Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Collega’s, internet, e-mail, social media: het gevaar van afleiding ligt constant op de loer. Als je aan alles toegeeft, kom je nauwelijks nog aan werken toe. Daarom: 6 tips om focus te houden. Laat je nog één keer afleiden en lees ze snel.

 

Tip 1: Ruim je bureau op

Een rommelig bureau zorgt voor onrust in je hoofd. Een opgeruimd bureau doet juist het omgekeerde: het zorgt voor een opgeruimde geest. Waardoor je je beter kunt focussen op je werk. Leg dus alleen dingen op je bureau die je echt nodig hebt.

 

Tip 2: Houd drinken en een tussendoortje binnen handbereik

Eén van de belangrijkste redenen waarom mensen afgeleid raken, is dorst of honger. Dus begin je aan een klus? Zet een glas water klaar en houd een tussendoortje binnen handbereik. Dan hoef je niet van je plek, zodra je maag begint te knorren.

 

Tip 3: Maak een to-do-lijst en gebruik hem ook

Het helpt enorm wanneer je ’s ochtends weet wat je die dag te doen staat. Zo dwing je jezelf om direct gefocust aan de slag te gaan. Maak daarom een to-do-lijst en begin met je belangrijkste taak. Het eerste uur van de dag ben je het meest productief, dus maak daar gebruik van.

 

Tip 4: Laat anderen weten dat je even in je focuszone kruipt

Je collega’s zijn belangrijk en onmisbaar. Maar ze kunnen - onbedoeld - ook flinke stoorzenders zijn. Vooral als je net lekker bezig bent, wil je niet afgeleid worden door vragen of gepraat van anderen. Laat je collega’s dus weten dat je in je focuszone kruipt en even al je aandacht aan je werk wilt geven.

Heb je een eigen kantoor? Doe simpelweg de deur dicht. Werk je in een ruimte met anderen? Doe oortjes in om naar je favoriete muziek te luisteren en om te laten zien dat je niet gestoord wilt worden. Ben je meteen verlost van afleidende omgevingsgeluiden.

 

Tip 5: Have a break…

Neem regelmatig een korte pauze. Het is onmogelijk om de hele dag achter elkaar geconcentreerd te werken. Werk daarom in blokken van 60 tot 90 minuten en doe tussendoor even iets anders. Wandel een stukje, haal een lekker kopje koffie of maak een kort praatje met een collega. Zo reset je je focus, zodat je er weer fris tegenaan kunt.

 

Tip 6: Zet de wereld tijdelijk uit

De wereld is een plek vol verleiding voor onze zintuigen. Dus wil jij echt even je focus op het werk richten? Sluit jezelf dan helemaal af. Zoek een rustige werkplek op, als dat kan. Zet je telefoon op vliegmodus of schakel hem uit. En zet ook op je computer alle e-mail en social media notificaties uit. Blokkeer desnoods tijdelijk je wifi-verbinding.

Focus ze!