Blog over small talk

Small talk tijdens de kerstborrel? Zo doe je dat!

Koetjes en kalfjes gesprekken tijdens de kerstborrel. Oftewel: small talk. Het lijkt oppervlakkig en nutteloos maar dat is het zeker niet! Small talk breekt het ijs en zorgt ervoor dat mensen zich op hun gemak voelen in elkaars gezelschap. Vind je dat lastig? Geen zorgen, in 3 stappen helpen wij je op weg.

 

1. Start het gesprek

Makkelijker gezegd dan gedaan uiteraard. Hoe start je dan een gesprek? Geef een gemeend compliment. Tijdens jouw kerstborrel is dit een gemakkelijke manier om het gesprek op gang te brengen. Begin bijvoorbeeld over de leuke speech van je collega, de goede organisatie van de borrel of de nieuwe schoenen van je gesprekspartner. Zelfs als het dan niet tot een gesprek komt, heb je voor beiden iets positiefs bereikt. Al is het maar een glimlach op het gezicht bij de ander.

 

2. Laat je niet afleiden

Zit je midden in een conversatie? Houd je hoofd dan bij het gesprek en je gesprekspartner in plaats van bij de kerstballen in de boom of de flikkerende lichtjes in de kerstdecoratie. Wees oprecht geïnteresseerd tijdens die paar minuten die je samen doorbrengt. Probeer ook eens het gesprek te sturen naar een onderwerp waar jullie beiden iets mee hebben. Of het nu je net opgezette kerstboom, die spannende voetbalwedstrijd van afgelopen weekend of komende plannen tijdens de feestdagen betreft. Zo ontstaan connecties. Zodra je een onderwerp met een gemeenschappelijke 'passie' hebt gevonden, zal je merken dat de tijd voorbij vliegt! En met een thema als kerst heb je sowieso al een onderwerp te pakken.

 

3. Introvert? Laat de ander praten

De meeste mensen praten graag. En al helemaal over zichzelf. Als je zelf wat meer introvert bent en je niet weet waar je het over moet hebben, is het de kunst om de ander aan het woord te laten. En te houden. Door de juiste vragen te stellen toon je interesse. Met vragen waar je geen ‘ja’ of ‘nee’ op kunt antwoorden, houd je het gesprek eenvoudig gaande. Stel vragen zoals: wat zijn jullie plannen met kerst? En wat ga je tussen kerst en oud op nieuw doen? Of wat zijn jouw goede voornemens voor het nieuwe jaar?

 

4. Pas de FORM-methode in smalltalk toe

De FORM-methode helpt jou om ongemakkelijke stiltes te voorkomen. 'FORM' verwijst naar het Engelse letterwoord dat symbool staat voor familie, beroep, hobby en motivatie. Gebruik deze topics om je collega’s beter te leren kennen, en houd je gesprekken levendig.

  • Mensen praten het liefst over hun familie en vrienden. Stel ze dus gerichte vragen over hun directe kring. Hebben ze kinderen? Vieren ze Nieuwjaar met hun vrienden?
  •  Daarnaast zijn er heel wat werkgerelateerde onderwerpen die je kan aansnijden. Heeft jouw collega nog plezier in zijn of haar werk? Welke baan heeft hij/zij eerder gehad? En waarom is hij of zij hiermee gestopt?
  • Gemeenschappelijke interesses leiden tot een samenhorigheidsgevoel. Gedeelde recreatieve interesses zijn daarom een goed gespreksonderwerp. Zelfs als jouw hobby's verschillen van die van een ander, blijft het interessant.
  • Het laatste gespreksonderwerp is motivatie. Hoe ambitieus of klein ook, we hebben allemaal onze eigen doelen en verlangens die ons gedrag sturen. Vraag jouw collega naar zijn of haar motivatie. Wat vinden zij belangrijk? Wat drijft hen?

Tips rondom persoonlijke ontwikkeling ontvangen?

Meld je aan voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief!

Meld mij aan