Blog over feedback ontvangen

Slim omgaan met stevige kritiek doe je met deze 5 tips

Politici zijn er ware meesters in: kritische vragen beantwoorden. Stevige kritiek lijkt ze nauwelijks te deren. Maar hoe reageer jij als een collega of klant je het vuur aan de schenen legt? Ben je snel uit het veld geslagen? Schiet je meteen in de verdediging? Open je direct de tegenaanval? Relax. Wij geven je 5 tips om je mannetje te staan. 

 

Omgaan met kritiek op werk 

Onthoud: zonder wrijving geen glans. Van kritiek op het werk word je alleen maar beter in je vak. Als je er uiteraard op de juiste manier mee om gaat. Daarom helpen wij je met een aantal praktische tips. Zo maak jij van iets dat misschien niet zo prettig is, juist iets heel waardevols.  

 

Focus op je ratio 

Kritiek krijgen is niet leuk en heeft direct invloed op je emoties. Neem die gevoelens waar, maar laat je er niet door meeslepen. Blijf in plaats daarvan rationeel redeneren. Rationeel verwijst naar je vermogen om op een verstandelijke en objectieve manier te redeneren. Jij bent namelijk niet je gevoelens. Gebruik je ratio om de kritiek te doorgronden en er constructief mee om te gaan. Is de kritiek terecht? Kun je iets met de kritiek? Wat wil de ander anders zien in jouw gedrag? 

 

Vat kritiek niet persoonlijk op 

Kritiek is niets meer en niets minder dan feedback op een actie van jou. Het staat volkomen los van jou als persoon. Probeer er ook zo naar te kijken. Mensen die kritiek persoonlijk opvatten, laten zich leiden door hun ego. Hét recept voor problemen. Laat je ego dus los en focus zo objectief mogelijk op de feedback. 

 

Neem je tijd 

Heb je na een kritische vraag niet direct je antwoord paraat? Neem je tijd. Wees niet bang om een korte stilte te laten vallen. Stilte is een teken van bedachtzaamheid, je denkt over de vraag en jouw antwoord na. Herhaal desnoods de vraag om meer bedenktijd te creëren. Of zeg dat je er snel op terugkomt. Zo voorkom je ook dat je in een reflex in de tegenaanval gaat.   

 

Zorg voor helderheid 

Is de vraag of de kritiek je niet helemaal helder? Vraag dan of de ander het kan verduidelijken, zodat je een beter beeld krijgt wat de ander bedoelt. Dan kun je zelf ook beter reageren op de vraag of de kritiek. 

 

Vraag door 

Laat zien dat je de kritiek ter harte neemt of die lastige vraag graag beantwoordt. Een goede manier om dit te doen is doorvragen. Wat wil de ander graag anders zien? Welk advies kan je ter harte nemen? Zoek al vragend een oplossing waardoor je het gesprek positief beëindigt. 

 

 

Het is niet altijd makkelijk om kritiek op het werk te incasseren, onthoud dat de kritiek niet op jou als persoon gericht is. Maar dat het wordt gegeven om jou verder te helpen in je werk. Succes!