Blog over salarisonderhandeling

Salarisonderhandeling? Dan wil je deze tips niet missen!

Onderhandelen over het salaris. De één vindt het een eitje, de ander krijgt klamme handen bij de gedachte alleen al. De salarisonderhandeling is dan ook een lastig, maar wel belangrijk onderdeel van je sollicitatie. Je wilt tenslotte voorkomen dat je er later achter komt dat er veel meer te halen was. Daarom helpen wij je op weg met vijf tips voor een geslaagde salarisonderhandeling van je nieuwe baan.

1. Hoe bepaal je de hoogte van je salaris?

Onderhandelen over je salaris is voor veel mensen lastig. Maar misschien is de juiste hoogte van een salarisindicatie nog wel lastiger. Houd daarom bij het bepalen van je gewenste salaris rekening met het type functie, de sector waar je in zit, je opleidingsniveau, werkervaring en natuurlijk de mate van verantwoordelijkheid. 

Zo is het logisch dat een manager meer verdient dan een teamlid. En dat iemand met een zeer schaarse skill een hoger salaris kan vragen dan iemand met een veel voorkomende functie. En handig: er zijn ook sites zoals Loonwijzer.nl die je helpen om een goede inschatting van je salarisindicatie te maken.

 

2. Geef een salaris range

Wil je het slim spelen tijdens je salarisonderhandeling? Noem dan geen vast bedrag wat je wilt verdienen. Benoem in plaats daarvan een range. Denk van tevoren na wat je minimaal als salaris wilt en wat je het liefste wilt verdienen (en acceptabel is). 

Hiermee bepaal je ook het speelveld voor de werkgever om tijdens het onderhandelen over salaris rekening mee te houden. Zeg dus bijvoorbeeld niet 'ik wil 3.800 euro per maand verdienen', maar 'mijn salaris range is tussen de 3.600 en 4.000 euro'. 

 

3. Geef altijd een tegenbod 

Accepteer niet meteen het eerste bod dat een werkgever doet. Deze is vrijwel altijd laag ingestoken door de organisatie om te kijken of je hapt. Het risico daarvan is dat je te licht wordt bevonden door de organisatie. En dat je straks hetzelfde werk voor een stuk minder salaris doet. 

Er is dus vrijwel altijd ruimte voor salarisonderhandeling. Ook getuigt het feit dat jij wil onderhandelen over je salaris van assertiviteit en zelfbewustzijn. Eigenschappen die organisaties vaak waarderen. Dus doe jezelf niet tekort en ga de salarisonderhandeling aan.

 

4. Bewijs waarom jij het salaris waard bent

Een hoger salaris hoeft echt geen probleem te zijn. Als je maar kunt aantonen waarom dat jij die extra meerwaarde biedt. Zorg daarom dus dat je feiten, argumenten én voorbeelden paraat hebt die onderbouwen waarom jij die extra centen toch echt waard bent. Een slimme werkgever gaat niet voor de goedkoopste kandidaat, maar degene die de meeste toevoegt in het team.

 

5. Vergeet de secundaire arbeidsvoorwaarden niet

Natuurlijk wil je elke maand een mooi bedrag op je rekening zien verschijnen. Maar, er is meer dan geld alleen. Sterker nog: secundaire arbeidsvoorwaarden zijn soms meer waard dan die paar honderd euro bruto per maand extra. Denk hierbij aan extra vakantiedagen, flexibele werktijden of een auto/ laptop of telefoon van de zaak.

Ook handig als je in een impasse bent beland tijdens het onderhandelen over je salaris. Kijk in dit geval of je het kunt compenseren met extra secundaire arbeidsvoorwaarden.

 

Nog meer handige tips voor professionals

Tot zover deze snelcursus om salarisonderhandeling voor je nieuwe baan. Benieuwd naar meer tips? Bekijk dan ook onze andere handige tips & tools voor professionals. Zo blijf je Continu groeien. En daar word jij een betere professional van!