Blog over beter namen onthouden

Ook zo slecht in namen onthouden? 5 tips!

Een nieuwe collega, nieuwe klant of branchegenoot op een netwerkbijeenkomst… Je ontmoet regelmatig nieuwe mensen op de werkvloer. En als je even niet oplet ben je de naam al weer kwijt.  Pijnlijk… Deze 5 tips helpen je uit de brand als je een naam even niet meer weet! 

 

1. Hanteer de truc van Ronald Reagan


Ronald Reagan had een slimme noodoplossing die hij toepaste tijdens zijn presidentschap. Wanneer hij weer eens een naam vergat, gaf hij aan de naam kwijt te zijn. Zodra de ander zich opnieuw voorstelde, zei Reagan: “Uiteraard is je voornaam John, maar je achternaam is me ontschoten”.

2. Herhaal de naam


In dit geval is de kracht van herhaling van toepassing. Zodra iemand zich aan je voorstelt, zorg dan dat je nadrukkelijk de naam herhaalt. Dit een-tweetje maakt de associatie tussen de naam en het persoon extra sterk, waardoor je de kans vergroot dat de naam een vaste plek in je geheugen krijgt.

3. Voeg toe aan je digitale netwerk


De vervanger van het visitekaartje. Voeg degene toe aan je digitale netwerk door kort na de ontmoeting hem/haar toe te voegen op LinkedIn. Ondersteund met een persoonlijke boodschap zodat je elkaar altijd nog terug kunt vinden.

4. Bedenk een ezelsbruggetje


Ezelsbruggetjes zijn in veel situaties hartstikke handig. Ook voor het onthouden van namen bij personen kan een ezelsbruggetje helpen. Maak bijvoorbeeld een koppeling met een uiterlijk aspect. Diana herken je bijvoorbeeld aan haar opvallende jas, net Lady Diana! En meneer Van de Berg aan de ‘bergen werk’ die hij je oplevert.

5. Vraag om een herintroductie


Laat je geheugen je in de steek en weet je geen raad meer? Excuseer jezelf dan en vraag nogmaals of de ander zich wil voorstellen. Vergeten is tenslotte menselijk. En probeer vervolgens direct bovenstaande tips toe te passen om ervoor te zorgen dat je de naam ditmaal wél onthoudt.