Blog over omgaan met stressvolle situaties

Omgaan met stress

Werk jij met mensen? Dan weet je dat mensen soms behoorlijk onvoorspelbaar kunnen zijn. Vooral wanneer het gaat om belangrijke zaken zoals onderdak, veiligheid of frustraties in de wijk. Daarom is het belangrijk dat jij weet wat je moet doen in stressvolle situaties. Wij geven je 5 tips om alle situaties onder controle te houden.  

Hoe kun je het beste omgaan met stressvolle situaties?

Blijf kalm
Het klinkt als een open deur, maar is wel een hele belangrijke factor in stressvolle situaties. Wanneer jij kalm blijft, wordt de ander vaak vanzelf ook weer kalm Let dus op je ademhaling, wees je bewust van je hartslag en laat je niet meeslepen in heftige emoties.

Blijf respectvol
De grens tussen kalm blijven en de emoties van een ander negeren kan soms onduidelijk zijn. Waar een kalme gesprekspartner goed helpt om te de-escaleren, werkt jezelf genegeerd voelen juist averechts. Zorg daarom dat je duidelijk maakt dat je de ander hoort en begrip hebt voor de emoties, zonder zelf in deze emoties mee te gaan.

Ga niet in discussie
Deze herken je vast wel. Als iemand boos of gefrustreerd is en de confrontatie op zoekt, hoopt diegene vaak dat ze ‘happen’ en de discussie aan gaan. Terwijl dat alleen maar escalerend werkt. Verhitte discussies gaan regelmatig niet meer over de inhoud, maar over het gevoel. Discussiëren heeft dan geen zin. Zorg eerst voor kalmte, ga dan pas inhoudelijk het gesprek aan.

Zorg goed voor jezelf
Hoe belangrijk jij je werk ook vindt, uiteindelijk staat jouw eigen veiligheid altijd voorop. Daar kunnen we kort over zijn. Geef daarom altijd duidelijk je eigen grenzen aan in een stressvolle situatie.

Sluit positief af
Zonder wrijving geen glans. Een stressvolle situatie kan mensen dichter bij elkaar brengen. Heb je de situatie kunnen de-escaleren? Neem dan het initiatief in het bieden van oplossingen en zorg voor duidelijke afspraken voor het vervolg. Zo sluit je de stressvolle situatie positief af.


Aan de slag als Interim Professional?

Bij Continu Professionals hoor jij gewoon bij het team van collega's. Je werkt namelijk niet vóór ons, maar mèt ons. Geïnteresseerd? Kom dan in contact met één van onze adviseurs. Meer weten over werken als Interim professionalwerken bij woningcorporaties of ga direct opzoek naar woningcorporatie vacatures.