Blog over non verbale communicatie

Non verbale communicatie
leer lichaamstaal te herkennen en te gebruiken

Wat is non verbale communicatie? 

Wist je dat je woorden maar voor 7% bepalen hoe je overkomt tijdens een gesprek? 93% van alle communicatie is non-verbale communicatie. Je lichaamstaal is dus enorm belangrijk. Benieuwd hoe je die effectief inzet? En hoe je de non-verbale communicatie van anderen kunt lezen? Lees dan onze tips!

Non verbale communicatie voorbeelden 

Vaak gaat lichaamstaal onbewust, maar het kan natuurlijk ook bewust ingezet worden. Succesvolle sprekers zoals Angela Merkel en Barack Obama kennen verschillende psychologische trucs en wij delen deze non verbale communicatie voorbeelden graag met je. 

 • Steeple (als Angela Merkel) 

Steepling is het samenbrengen van de vingertoppen voor je torso of voor je gezicht. Het is een teken van zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid en zorgt ervoor dat je krachtig en rustig overkomt. 

 • Hel je hoofd licht opzij (Obama’s favoriet) 

Een van de favoriete bewegingen van Obama is het opzij hellen van het hoofd. Door je hoofd opzij te hellen toon je je halsslagader, een kwetsbare plek. Bij dieren is het laten zien van je halsslagader een teken van vertrouwen. Bij mensen werkt dat precies zo. 

 • Ook een voorbeeld van non verbale communicatie, zijn je voeten

Je voeten vertellen onbewust of je wel of geen zin hebt in een gesprek. Ze wijzen namelijk in de richting waar jouw aandacht heen gaat. Draai voor een geïnteresseerde indruk dus je voeten naar je gesprekspartner. 

Lichaamstaal in sollicitatiegesprekken, denk aan een open houding

 • Zorg voor een open houding 

Probeer je armen en benen nooit te kruisen. Met deze gesloten houding scherm je jezelf af voor een open benadering. Het is beter om je armen ontspannen op tafel te leggen en je benen stevig op de grond te plaatsen. 

 • Voel je thuis 

Ga eens bij jezelf na hoe jij je gedraagt als je thuis bent. Je lichaam straalt thuis van zelfvertrouwen. Probeer dat thuisgevoel mee te nemen naar het sollicitatiegesprek. 

 • Maak oogcontact 

Je ogen hebben zonder meer de meeste zeggingskracht. Maak daar gebruik van door oogcontact te zoeken met de ander. Je maakt zo niet alleen connectie met elkaar, je onderstreept er ook je verhaal mee. Oogcontact is een signaal van interesse en zelfvertrouwen. 

Non-verbale communicatie herken je zo 

Het interpreteren van lichaamstaal is niet eenvoudig, denk bijvoorbeeld aan een glimlach. Die kan ook nep zijn. Proberen te achterhalen wat de ander echt denkt of voelt is lastig, maar aan de hand van de gebaren en de gezichtsuitdrukking kun je veel aflezen. 

 • De glimlach 

Een glimlach is een teken van plezier en genegenheid. Een neplach herken je overigens aan het ontbreken van rimpels rond de ogen.  

 • De wenkbrauwen 

Opgetrokken wenkbrauwen geeft aan dat iemand niet op zijn gemak is, bijvoorbeeld door angst, verrassing of bezorgdheid. 

 • Spiegelen van lichaamshouding 

Merk je dat iemand jouw lichaamshouding kopieert? Dan is er een klik vanuit diegene! 

 • Oogcontact 

Uit oogcontact kun je verschillende dingen halen, bijvoorbeeld als iemand probeert eerlijk over te komen staren ze net iets te lang naar je. Echter kan het ook als bedreigend over komen als iemand je heel lang en strak aan blijft kijken. 

 • Benen & armen 

Gekruiste benen zijn een teken van weerstand of geen zin hebben in contact. Ditzelfde geldt voor het trillen van je benen, het is meestal een teken van irritatie of nervositeit. Het tegenovergestelde geldt voor je armen, armen over elkaar slaan straalt juist vastberadenheid uit.