Blog over netwerken

Netwerken, ook jij als introvert kan dit!

Netwerken, het is goed voor je carrièrekansen. Daarnaast is het ook goed voor het versterken van je relaties met anderen. Voor een introvert is dat echter niet zo makkelijk als het lijkt. Ben jij van nature terughoudender dan andere mensen? Praat je liever niet over jezelf en vind jij het moeilijk om contact te leggen met vreemden? Dat zijn kenmerken van een introvert. Het lijkt haast onmogelijk voor jou om te netwerken. Dat is het echter niet, wij geven je 3 tips!

Tip 1: Voorbereiding is key

Introverten staan er om bekend dat ze zorgvuldig en bedachtzaam zijn. Maak hier dus ook gebruik van tijdens het netwerken, of beter gezegd voordat je gaat netwerken. Als je naar een evenement gaat zoals een beurs of bedrijfsuitje, zoek dan van tevoren uit wie je wilt gaan spreken. Je kan deze persoon van tevoren googelen en zoeken naar gedeelde interesses. Tijdens het gesprek kun je dan raakvlakken creëren en de kans op een klik vergroten.

Mocht je niet weten wie je wilt spreken, bereid je dan voor met een korte elevator pitch (bekijk eens dit handige filmpje: verkoop jezelf in 30 seconden).

Tip 2: Diepgang

De diepgang ingaan tijdens een gesprek is een soort walhalla voor een introvert. Over koetjes en kalfjes praten vind je maar niks, dat komt goed uit want tijdens een oppervlakkig gesprek krijg je geen goed beeld van de behoeften van de ander. Tijdens het netwerken is het handig om achter de behoeften van de ander te komen omdat je diegene dan kunt helpen. Door iemand te helpen creëer je goodwill, waardoor je later iets terug kunt verwachten.

Als introvert vind jij het waarschijnlijk fijner om te luisteren dan om zelf te praten, dat komt goed uit. Want door de juiste vragen te stellen houd je het gesprek gaande én je komt achter de ander zijn behoeften. Met vragen waar je geen ‘ja’ of ‘nee’ op kunt antwoorden, houd je het gesprek eenvoudig gaande.

Tip 3: Lichaamstaal

Lichaamstaal is ook een belangrijk communicatie middel. Je geeft hier namelijk onbewust veel signalen mee af. Extraverte mensen zijn er van nature goed in om met hun lichaamstaal de ander mee te nemen in hun verhaal. Als je introvert bent is dit wellicht lastiger, maar niet onmogelijk. Wil je voorkomen dat je iemand onbewust de verkeerde signalen geeft? Volg dan deze tips en loop die waardevolle nieuwe connectie niet mis:

  • Als eerste de handdruk bij de ontmoeting, zorg voor een stevige handdruk.
  • Tijdens het gesprek houd je een open houding, dus niet je armen over elkaar doen.
  • Als de ander aan het woord is knik dan af en toe met je hoofd.
  • Houd oogcontact, maar let er wel op dat je niet gaat staren.
  • Ontspan je schouders.
  • Houd een glimlach op je gezicht.
  • Meer weten over lichaamstaal? Lees hier meer over het leren lezen van lichaamstaal.

Met deze tips kom je een heel eind met het netwerken, mocht je er nu echt tegen op zien kun je altijd je netwerk online uitbreiden. Via LinkedIn kun je lid worden van groepen of anticiperen op vak gerelateerde fora. Wist je trouwens dat introverte collega’s goud waard zijn? Wij schreven er een artikel over, lees hier waarom introverte techneuten onmisbaar zijn.