Blog over presenteren

Met deze 5 tips gaat je volgende presentatie als een speer

Goed kunnen presenteren is een waardevolle skill voor je carrière. Maar volgens diverse polls springen we nog liever uit een vliegtuig dan dat we voor een groep staan. Hoe ga je slim met deze onzekerheid om? Wat heb je nodig om vol zelfvertrouwen een presentatie te geven en je spreekangst te overwinnen?

 

Zijn alle ogen binnenkort even op jou gericht? Met deze tips blaas je iedereen omver:

1: Zorg voor een goede opbouw


De opbouw van je verhaal bepaalt voor een groot deel het succes van je presentatie. Zorg voor een krachtige inleiding, een duidelijke romp en een samenvattend slot. Schrijf de belangrijkste steekwoorden op kaartjes. Geen enkele collega verwacht dat je een uit het hoofd geleerde tekst voordraagt.

2: Wees voorbereid


Gun jezelf een goede voorbereiding. Zorg ervoor dat je van tevoren weet hoe de ruimte eruitziet zodat je daar rekening mee kunt houden. Als de klant binnenkomt nog even de beamer testen? Geen goed idee. Check op tijd of alle benodigdheden voor de presentatie in orde zijn.

3: Ken je publiek


Zie de mensen die je voor je hebt als een groep waar je bij hoort. Maak vooraf een praatje met ze; zo breek je het ijs en praat je straks makkelijker. Onthoud goed dat je publiek je vriend is, niet je vijand. Ze duimen voor je!

4: Zorg dat je verhaal gaat leven


Iedereen ziet liever een mens, dan perfectie in een maat- of mantelpak. Laat je passie spreken. Zorg voor een goede onderbouwing, gebruik voorbeelden en vermijd wollig taalgebruik. Spreek tot de verbeelding en bied ruimte voor vragen.

5: Relax!


Ontspan je schouders en nek. Neem een natuurlijke, maar actieve pose aan. Haal rustig adem vanuit je buik, kijk je collega’s aan en begin dan pas met praten. Zorg dat je je ademhaling onder controle houdt en je zult merken dat je je zenuwen de baas bent.

You can do this! Voor je het weet hangt de hele afdeling aan je lippen… en ga je het stiekem nog leuk vinden ook.