Blog over knopen doorhakken

Blog over knopen doorhakken

We zijn er dagelijks mee bezig, beslissingen nemen. Vaak beslissen we in een paar seconden, wit of bruin brood, geel of blauw shirt. Noem het maar op. Als het echter op grotere beslissingen aan komt over werk, opleiding of relatie is het ineens een stuk moeilijker om de knoop door te hakken. Wij kwamen de wiskundig onderbouwde manier tegen van de succesvol zakenman Seymour Schulich. Lees snel verder en start met knopen doorhakken!

Seymour Schulich is een self-made billionaire en een van Canada’s rijkste en best bekende zakenmannen. In het eerste hoofdstuk van zijn boek 'Get Smarter: Life and Business Lessons' vertelt hij zijn go-to knoop-doorhak truc. Hij vertelt dat hij deze truc eens leerde in een wiskunde les zo’n 50 jaar geleden en sindsdien gebruikt hij deze truc bij elke belangrijke beslissing in zijn volwassen leven. Wat is die truc dan? Het begint allemaal bij de simpele voor- en nadelen lijst:

  1. Pak pen en papier en noteer alle voordelen die je je kunt bedenken.
  2. Geef elk voordeel vervolgens een cijfer van 1 tot 10. Waarbij geldt, hoe hoger de score hoe belangijker het is voor je.
  3. Pak nog een stuk papier en noteer alle nadelen die je je kunt bedenken.
  4. Ook nu geef je elk nadeel een cijfer van 1 tot 10. Echter betekent het hoogste cijfer nu dat het ook het grootste nadeel is.< Je twijfelt of je die ene opdracht moet aannemen. Een voordeel is bijvoorbeeld een hogere omzet, dit is op je voordelen lijst het cijfer 8. Een nadeel is dat je daarmee je team met meer werk belast en dat ze het wellicht niet aankunnen, dan geef je dit nadeel een 9.
  5. De volgende stap is alles bij elkaar optellen.


Als de positieve punten op zijn minst dubbel zoveel scoren als de negatieve moet je er voor gaan. Als de positieve punten niet de negatieve punten overheersen kun je het beter niet doen of er op zijn minst nog eens goed over nadenken. Daarbij kun je jezelf nog eens deze vragen stellen.

Het klinkt wellicht simpel maar je neemt meerdere factoren mee in je overweging, het hangt niet af van 1 of 2 factoren. Het is een tool die je forceert om je emotie eruit te halen en echt te onderzoeken wat belangrijk voor je is en wat niet.

Neem een voorbeeld aan Seymour Schulich en start met knopen doorhakken!