
4 waardevolle lessen die we kunnen leren van Koning Willem-Alexander
Wat kunnen we eigenlijk leren van Koning Willem- Alexander? We delen een aantal belangrijke lessen en hoe jij dit in jouw eigen werk toepast.
Wist je dat wij wel 35.000 verschillende beslissingen nemen op een dag? Voor sommigen van ons begint het beslissingsbewustzijn al als we ons aankleden in de ochtend. Wat voor weer is het vandaag? Hoe zal het zijn in de middag? Zijn deze schoenen waterdicht? En een sjaal? Als operator moet je in het werkveld snel keuzes kunnen maken, knopen weet door te hakken. In het volgende artikel lees je hoe jij jouw beslissingen op de werkvloer sneller kan nemen. Van het beslissen of je wel of niet melk in je kopje doet, tot de vraag wie de leiding moet krijgen over een miljoenenproject.
Het idee achter deze tip is dat je verplicht wordt om een actie te forceren door middel van een zelfopgelegde deadline. Telkens wanneer je een beslissing moet nemen, zet je de timer en begin je met het proces om een beslissing te nemen. Omdat je zo kort de tijd krijgt om een keuze te maken, dwingt dat je om snel de voors- en tegens af te wegen om uiteindelijk tot een beslissing te komen. Je hoeft je trouwens niet elke keer te beperken tot 2 minuten; alles van 1 tot 5 minuten werkt ook.
Wanneer je iets nieuws probeert te doen, zul je niet 100 procent van de informatie hebben die je denkt nodig te hebben; er zijn niet altijd industrie rapporten om je aan te houden. Onthoud daarom dat als je een keuze maakt, deze echt niet altijd de beste keuze hoeft te zijn. Op die manier hak je sneller de knoop door.
Een beslissing kan helpen een probleem op te lossen, maar niet elk probleem kan worden opgelost door een beslissing te nemen. In plaats daarvan berust het nemen van een beslissing vaak meer op intuïtie dan op het over-analyseren van het probleem. De oplossing komt vaak voort uit je buikreactie, of wat aanvoelt als de juiste beslissing.
Iedere keuze die je maakt, komt in eerste instantie vanuit jouw gevoel. Daarna ga je redenen bedenken om dat gevoel te rechtvaardigen. Het kan soms lastig zijn om de signalen van jouw onderbuikgevoel op de juiste manier te interpreteren. Luister daarom naar je lichaam en maak vanuit daar jouw keuze. Wanneer je bijvoorbeeld een zucht van opluchting of een kramp in je buik voelt, weet je al dat daar een (onbewuste) reden voor is.
Ben je op zoek naar een baan in de procestechniek? Bekijk dan onze vacatures en solliciteer op de baan die bij jou past!