Blog over eindejaarsgesprekken voorbereiden

Je eindejaarsgesprek voorbereiden? Zo doe je dat

Heb jij binnenkort je eindejaarsgesprek? En wil je daar straks met een goed gevoel op kunnen terugkijken? Bereid je dan goed voor. Hoe je dat doet? Door jezelf deze 5 vragen te stellen. En ze eerlijk te beantwoorden...

 

1. Wat heb ik dit jaar bijgedragen aan mijn organisatie?


Zorg dat je je prestaties van het afgelopen jaar helder op je netvlies hebt staan. Waar kijk je met trots op terug? Wat heb jij gedaan dat jouw team of organisatie verder bracht? Als je dat voor jezelf op een rijtje hebt, dan kun je met vertrouwen je eindejaarsgesprek ingaan.

2. Wat ging niet zo goed?


Waar kijk je minder blij op terug? Welke dingen heb je minder goed gedaan? Wanneer heb je jezelf of anderen teleurgesteld? Je leidinggevende zal er zeker over beginnen. Dat hoort bij dit gesprek. Bedenk van tevoren hoe je zult reageren op kritiek. Tip: ga niet in de verdediging, maar stel jezelf coöperatief, leergierig en begripvol op. Vraag je leidinggevende om een toelichting en hoe je jezelf zou kunnen verbeteren.

3. Wat heb ik het afgelopen jaar geleerd?


En dan bedoelen we niet zozeer welke trainingen en cursussen je gevolgd hebt. We bedoelen vooral wat je geleerd hebt van je eigen prestaties. Met name van je mindere momenten. Heb je bepaalde doelen niet gehaald? Wat hield je tegen? Wat zou je de volgende keer anders doen? Laat merken dat je over zelfkennis en lerend vermogen beschikt. Daarmee geef je een positieve draai aan het gesprek.

4. Hoe zou ik mezelf beoordelen?


Stel, jij staat in de schoenen van je leidinggevende. Hoe zou jij jezelf dan beoordelen? Was je bijdrage - in alle eerlijkheid - maar matig? Laat dan weten dat je hieraan gaat werken. En hoe je dat voor je ziet. Heb je goed of zelfs buitengewoon goed gepresteerd? Vertel dan dat je een salarisverhoging zeer waardeert. En nee, dat is niet ongepast. Dit is er het moment voor.

5. Wat wil je dit jaar bereiken?


Bij de meeste bedrijven is het eindejaarsgesprek vooral een beoordelingsgesprek. Er wordt dus hoofdzakelijk teruggeblikt. Maar dat neemt niet weg dat je ook vooruit mag kijken. Welke doelen heb jij voor dit jaar? Vertel je leidinggevende wat je ambities zijn. En vraag hoe hij of zij aankijkt tegen jouw ontwikkelperspectief. Zo sluit je het gesprek positief af.

Veel succes!