Blog over stress

Is jouw stress-weegschaal in balans?

Met de zomervakantie gaat het land in een lagere versnelling, lossen de files op en krijgen we meer tijd voor onszelf en de mensen om ons heen. Het eerste halfjaar zit er op en de vakantie is een mooi moment om naar het volgende halfjaar te gaan kijken. Om vooruit te kijken is het belangrijk dat je ook terugkijkt. Hoe is het afgelopen halfjaar gegaan en wat kan er beter? Op zakelijk gebied, maar ook privé. Is bij jou alles nog in balans?!

Een mooi middel om te kijken of je nog in balans bent is de stress-weegschaal. Vanuit de psychologie wordt stress vergeleken met een weegschaal die niet in balans is. De ene kant van de weegschaal staat symbool voor draaglast (belasting); de andere kant staat symbool voor draagkracht (belastbaarheid).

Draaglast

In deze schaal zit alles wat het leven op je afgooit. Denk aan een verhuizing, verandering van baan, geboorte, sterfgeval, hoge werkdruk etc. Alles wat ervoor kan zorgen dat jouw weegschaal uit balans gaat.

Draagkracht

In deze schaal zit je mentale weerbaarheid. Hoe sterk ben je mentaal en hoe goed kun je alles aan wat er in je draaglast schaal terecht komt?

Bij stress is de draaglast zwaarder dan de draagkracht. De vakantie is een mooi moment om de balans op te maken: hoeveel stress ervaar jij? En wat kun je doen om alles in balans te brengen en te behouden?

 1. Stel grenzen
  Vaker nee zeggen en je prioriteiten op orde brengen. Weet je niet waar je moet beginnen? Lees dan het artikel Leer nee zeggen
 2. Blijf communiceren
  Het ontwijken van je werkmail of werktelefoon is geen oplossing. Communiceer met je collega’s dat je bijv. na bepaalde tijden niet meer bereikbaar bent.
 3. Een goede planning
  Bij stress gaan vaak werk en privé door elkaar lopen. Wanneer je merkt dat dit door elkaar gaat lopen zorg er dan voor dat je je tijd goed inplant en dat je je vrije tijd ook echt gebruikt voor leuke dingen zoals sporten, het lezen van een boek of een serie kijken.
 4. Zoek professionele hulp
  Mocht het je zelf niet lukken om de weegschaal in balans te brengen, kijk dan of je met een coach aan de slag kan gaan.

Geniet in ieder geval van je welverdiende vakantie, en zorg dat de weegschaal weer in balans komt. Met onze tips zorg je er daarnaast voor dat die ook in balans blijft. Fijne vakantie!