Blog over exitgesprekken

HR Blog: Het nut van een exitgesprek

Je hebt de beslissing genomen en je ontslag ingediend. Naast dat je dan je uitwerkperiode tegemoet gaat kan het ook zijn dat je werkgever een exitgesprek met je wil. Met een exit gesprek wil de werkgever er achter te komen wat de exacte reden is waarom je weg gaat en wil hij of zij naar aanleiding van jouw feedback de huidige werkomstandigheden gaan verbeteren. Het heeft ook voor jou voordelen om hier aan mee te werken. Welke dan? We leggen het je uit.

Je kan door middel van een exitgesprek dus zelf actief meewerken aan een betere werkplek voor je toekomstige ex-collega’s en tevens een positieve indruk achter laten bij het bedrijf (ook handig als je een referentie nodig hebt). Vergeet namelijk niet dat de collega’s die je achterlaat nuttige contacten zijn, misschien kom je je vroegere baas wel weer tegen in een andere organisatie of als toekomstige klant. Een positieve indruk achter laten is dus essentieel.

Een positieve indruk achter laten doe je door op de juiste manier feedback te geven aan je huidige werkgever. Belangrijk is dat je niet met modder gaat gooien maar met opbouwende kritiek komt. Vanuit Continu wordt de feedback uiterst serieus genomen en erg gewaardeerd. Drie tips voor het geven van feedback:

1. Wissel kritiek af met complimenten

Deze strategie heet de ‘sandwich-methode’. Als je kritiek wilt geven, zeg dan eerst iets positiefs. Dan pas iets negatiefs en weer daarna iets positiefs. Je zult zien dat je baas je feedback een stuk hartelijker in ontvangst neemt.

2. Beoordeel of veroordeel niet

Heel belangrijk; vermijd verwijten. Praat vanuit je eigen ervaringen. Wat jij ervaart en wat jij merkt. Zodra jouw feedback de productiviteit, samenwerking en klantgerichtheid van het bedrijf kan stimuleren, zal je baas vast en zeker een luisterend oor hebben.

3. Onderbouw je kritiek goed

Zorg dat je de kritiekpunten die je aangeeft goed onderbouwd. Dit zorgt ervoor dat jouw kritiek serieus genomen wordt. Binnen Continu merken we dat goed onderbouwde kritiek een helder beeld schept en ons aanspoort hier écht iets mee te doen.

Binnen Continu voer je het exitgesprek niet met je directe leidinggevende of een andere directe collega, maar met een medewerker van de afdeling HR. Hier wordt bewust voor gekozen omdat er met een objectieve blik naar het exitgesprek gekeken kan worden. Dit biedt voor jou als medewerker de mogelijkheid om vrijuit te praten en de laatste kans om jouw mening over bepaalde onderwerpen te laten horen. Als jouw leidinggevende geen exit gesprek met je inplant maar je wilt wel graag de organisatie van feedback voorzien kun je het dus altijd aankaarten bij je HR afdeling. Grijp je kans dus!

Heb je vragen aan onze HR afdeling hoe je je kan voorbereiden voor een exitgesprek? Schroom vooral niet om contact met ons op te nemen middels hr@continu.nl.