Blog over collega's

Als engineer punten scoren bij je collega’s: zo doe je dat

Als engineer sta je voor je technische kennis en ervaring. Daar ligt je toegevoegde waarde. Maar vergeet je sociale vaardigheden niet. Juist daarmee scoor je punten bij je collega’s. Benieuwd hoe je dat precies doet, je sociale vaardigheden inzetten? Wij geven je 5 tips.

Tip 1: Bied regelmatig je hulp aan collega’s

Het regelmatig aanbieden van hulp aan collega’s is een goede manier om respect en goodwill te kweken. Help bijvoorbeeld bij een project dat stroef verloopt. Of maak tijd vrij om een collega wegwijs te maken in jouw specialiteit. Je collega zal je dankbaar zijn, waardoor ook jij een leukere dag hebt. Bovendien is het goed voor je reputatie.

 

Tip 2: Weet hoe je overkomt

Iedereen vindt het fijn om met mensen te werken die vriendelijk en vrolijk zijn. Maak vriendelijkheid en opgewektheid dus een onderdeel van wie jij bent. Ben je er daarom van bewust hoe je overkomt op anderen, zowel op de werkvloer als bij klanten. Bijkomend voordeel van een positieve houding: het werkt aanstekelijk, anderen gaan zich aan je spiegelen.

 

Tip 3: Vraag om hulp

Zit je een keer vast met een project of heb je een fout gemaakt? Zet je angst, schaamte of trots opzij en durf om hulp te vragen. Accepteer dat fouten maken erbij hoort en laat zien dat je hiervan leert. Voor leidinggevenden is het verademing als medewerkers hun ego aan de kant zetten voor het bedrijfsbelang.

 

Tip 4: Steun je collega’s

Geef je collega’s regelmatig een compliment en laat zien dat je voor ze klaarstaat. Niet alleen wanneer het over werk gaat. Ook wanneer iemand even zijn of haar verhaal kwijt moet over iets buiten het werk. Krijgt een collega een promotie of een schouderklopje van een leidinggevende? Laat merken dat je blij bent voor de ander. Ben je het eens met een standpunt dat je een collega inneemt tijdens een meeting? Spreek ook dan je steun uit. Je collega zal dat zeker waarderen.

 

Tip 5: Organiseer iets leuks voor het team

Wij mensen zijn sociale dieren. We houden van gezelligheid. Organiseer daarom eens een borrel of een teamuitje. Veel mensen (helaas ook managers) onderschatten het effect van sociale activiteiten op een organisatie. Maar laat je daardoor niet ontmoedigen. De kans is groot dat jouw initiatief een positieve uitwerking heeft op de relatie met je collega’s. En dat zal ook je leidinggevende niet ontgaan.

 

Bovenstaande tips helpen je al goed op weg om samen te werken met je collega's. Maar wist je dat er vier verschillende type collega's zijn? Welke dat zijn en hoe je daarmee omgaat, luister je in onze Hello Work podcast.