Blog over efficiënt werken

Hoe je relaxter werkt en toch bergen werk verzet

Softwarevergelijker Capterra heeft onderzoek gedaan naar thuiswerken wereldwijd.  Ruim twee derde van de respondenten gaf aan na de crisis volledig of regelmatig vanuit huis willen blijven werken. Voor mensen zonder kinderen is de voornaamste reden dat ze zich beter kunnen concentreren en dus relaxter werken.

Of je nu thuis aan het werk bent met of zonder kinderen, of dat je weer terug de kantoortuin in gaat, relaxt werken en bergen werk verzetten wil iedereen! Daarom een aantal tips om dit voor elkaar te krijgen.

Tip 1: stuur de perfectionist in je met vakantie

Perfectionisme is dodelijk voor je werkplezier. Natuurlijk wil je kwaliteit leveren en het beste uit jezelf halen. Maar laat de perfectionist in je niet je werkdag verpesten. Stuur hem met vakantie. Perfectionistisch gedrag is slecht voor je zelfvertrouwen. Je legt jezelf onnodig veel druk op. En dat is alles behalve relaxed.

Tip 2: ga naar buiten

Bij zon- en fel daglicht maken we het gelukshormoon serotonine aan, tevens werkt de buitenlucht stressverlagend en de natuur verbetert je hersenfunctie. Probeer dus tijdens je werk wat vaker naar buiten te gaan. Schijnt het zonnetje? Ga lekker buiten lunchen. Maak een ommetje in de pauze. Alleen al even weggaan van je vertrouwde werkplek zal je goed doen. Vergaderen buiten de deur is daarom ook een goed idee.

Tip 3: vertrouw op je kwaliteiten

Hectiek, drukte en deadlines kunnen een negatief effect hebben op je humeur. Maar het ligt aan jezelf of je dat toelaat. Laat je niet gek maken, vertrouw op je talenten, stel prioriteiten en doe één ding tegelijk. Dan komt alles op zijn pootjes terecht.

Tip 4: kies projecten waar je energie van krijgt

Meters maken kost energie, zou je denken. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Hard werken kan ook vanzelf gaan. En zelfs energie opleveren. Als je werk maar leuk, inspirerend en uitdagend is. Dus als je kunt kiezen, kies dan projecten waar je enthousiast van wordt. Laat klussen die jou energie kosten zoveel mogelijk over aan collega’s die daar sneller en beter in zijn.

Tip 5: zorg goed voor je lichaam

Over energie gesproken. Als je relaxed wilt werken heb je een volle batterij nodig. Zorg daarom goed voor je lichaam. Met andere woorden: eet gezond, sport regelmatig en slaap voldoende.