Blog over sleur

Hoe houd je de sleur buiten de deur? 7 tips!

Sleur is de sluipmoordenaar van groei en werkplezier. In het begin lijkt er nog niets aan de hand. Maar hoe langer je ergens werkt, hoe groter de kans dat je ermee te kampen krijgt. Gelukkig kun je je ertegen wapenen. Wil jij weer fluitend naar je werk? Met deze 7 tips hou je de sleur buiten de deur!

  1. Ben je bewust van je toegevoegde waarde

Bedenk wat jij betekent voor je werkgever, je collega’s of je klanten. Hoe draag jij bij aan het grotere geheel? Gebrek aan betekenis is de nummer één reden dat mensen het heilige vuur verliezen. Als jij het gevoel hebt dat je nergens aan bijdraagt, is het onmogelijk om plezier te halen uit je werk. Stap één is dus zorgen dat je je ervan bewust bent wat jouw toegevoegde waarde is.

  1. Analyseer en bespreek

Wat bevalt je niet aan je werk? Wil je andere taken? Meer afwisseling? Minder in de file staan? Zoek een oplossing, kom met een plan of voorstel en bespreek dat met je leidinggevende. Als jij geen initiatief neemt, gaat er niets veranderen.

  1. Blijf ambitieus en stel doelen

Daag jezelf uit. Waar wil jij nog beter in worden? Wat wil je dit jaar voor elkaar boksen? Stel doelen en maak een plannetje om die te bereiken. Wat kun je deze maand, deze week en vandaag doen om dichter bij dat doel te komen?

  1. Maak een sport van saaie klusjes

Hoe krijg je dat saaie of vervelende klusje sneller, beter of makkelijker voor elkaar? Maak er een sport van om jezelf te verbeteren. Focus volledig op je taak en probeer in een flow te komen. Bij elke baan horen minder leuke klusjes. Maar door jezelf uit te dagen, kun je er toch lol in krijgen.

  1. Zoek en grijp kansen

Bijna elke organisatie laat kansen liggen. Dingen die beter kunnen. Werk dat blijft liggen omdat het geen topprioriteit heeft. Vraag je af hoe jij jouw talent kunnen inzetten om daarmee aan te slag te gaan. Zoals bij tip 1 al aangegeven: hoe meer je betekent voor je bedrijf, hoe beter je je zult voelen over je baan!

  1. Stop met klagen

Mensen met een positieve instelling ervaren minder snel sleur. Stop dus met klagen, mopperen en cynisch zijn. Je maakt jezelf er niet mee geliefd. Bovendien heb je vooral jezelf ermee. Relativeer de mindere kanten van je werk. Wat is er wél fijn aan je baan? Heb je leuke collega’s? Zijn er goede opleidingsmogelijkheden? Heb je de vrijheid om zelf invulling te geven aan je werk? Het gras van de buren lijkt altijd groener, maar is dat ook werkelijk zo? 

  1. Stap uit je comfortzone

Routinematig werk voelt vertrouwd en kost je weinig mentale energie. Maar als het je weinig voldoening geeft en leidt tot sleur, zit er maar één ding op: uit je comfortzone stappen. Pak het eens anders aan. Experimenteer. Doe iets nieuws. Maak je werk weer spannend!

Heb je al deze 7 tips opgevolgd en is je werkplezier nog steeds ver te zoeken? Oké, dan is het waarschijnlijk tijd voor plan B: ga op zoek naar een andere baan. Mocht je daarbij hulp nodig hebben, dan weet je ons uiteraard te vinden. Want laat dat nu juist onze expertise zijn.