Blog over feedback geven

Hoe geef je je baas feedback? 5 tips!

Stel, je irriteert je aan de houding of de werkwijze van je baas. Durf jij op zo’n moment van je te laten horen? Kritiek leveren op diegene die jouw salaris betaalt is niet eenvoudig. Toch zal een goede baas je feedback accepteren en zelfs waarderen. Mits je jouw terugkoppeling op een goede wijze overbrengt. Hier volgen 5 tips voor het geven van feedback aan je baas.

 

1. Doe het niet in het openbaar


Feedback ontvangen is niet altijd prettig. En al helemaal niet onder het toeziend oog van een grote groep mensen. Wandel even binnen als je baas achter zijn of haar bureau zit en vraag of hij of zij een paar minuten tijd voor je heeft. Eén op één is het zowel voor jou als voor je baas prettiger om over zijn of haar functioneren te praten.


2. Maak het niet groter dan het is


Maak er geen big issue van, maar benader het zo luchtig mogelijk. Probeer een speciaal ingepland gesprek te vermijden. Wacht daarnaast ook niet te lang en krop je onvrede niet op. Hoe langer je je mond houdt, hoe moeilijker je het jezelf maakt om over de brug te komen met je feedback.


3. Wissel kritiek af met complimenten


Deze strategie heet de ‘sandwich-methode’. Als je kritiek wilt geven, zeg dan eerst iets positiefs. Dan pas iets negatiefs en weer daarna iets positiefs. Je zult zien dat je baas je feedback een stuk hartelijker in ontvangst neemt.


4. Beoordeel of veroordeel niet


Heel belangrijk; vermijd verwijten. Praat vanuit je eigen ervaringen. Wat jij ervaart, wat jij merkt en wat jij voelt. Vertaal deze ervaringen naar oplossingen. Probeer samen een wijze te vinden waarop je leidinggevende het voortaan aan zou kunnen pakken. Zodra jouw feedback de productiviteit, samenwerking en klantgerichtheid van het bedrijf kan stimuleren, zal je baas vast en zeker een luisterend oor hebben.


5. Zorg voor een dialoog


Laat na het uitspreken van je feedback de boodschap bezinken. Neem een pauze van een aantal seconden en vraag je baas aansluitend naar zijn of haar reactie. Aan de hand van deze reactie kun jij weer reageren. Op deze manier creëer je een dialoog, waarbij jullie nader tot elkaar kunnen komen.