Vrijwel iedereen heeft er wel eens van gehoord: een helicopterview hebben. Deze competentie komt ook regelmatig voorbij in sollicitaties en vacatureteksten. Zelfs als je er nog nooit van gehoord hebt, heb je direct een idee wat het betekent: een situatie ‘van bovenaf’ bekijken om het overzicht te behouden. Maar waarom is dat nou zo belangrijk? En hoe train je jezelf hierin?
Helicopterview betekenis
Vanuit je denkbeeldige helikopter kijk jij naar vraagstukken en situaties. Wanneer er gevraagd wordt om iemand met een goede helicopterview, bedoelt men dus iemand die de grote lijnen van het project volgt. Iemand die het overzicht bewaart, het einddoel in zicht houdt en niet verzandt in details.
Helicopterview voorbeelden
Vaak gaat het om complexe projecten, situaties met verschillende belangen of groepen met mensen met een gezamenlijk doel. Dit kan bijvoorbeeld gaan om de relatie tussen efficiënt bezig zijn en effectief bezig zijn, de samenwerking binnen een team of het uiteindelijke nut van een product wat in ontwikkeling is. Dit zijn allemaal zaken die lastig waar te nemen zijn wanneer je midden in de dagelijkse praktijk zit. Daarom is het belangrijk om af en toe het hier en nu los te laten, afstand te pakken en te focussen op overstijgend denken. Oftewel, naar het grotere geheel te kijken.
Hoe helicopterview ontwikkelen
Met een goed ontwikkelde helicopterview werk je aan de toekomst, in plaats van alleen aan het hier en nu. Je houdt namelijk het einddoel in de gaten en alle bijkomende factoren. Naast een goede helicopterview is focus op het hier en nu ook belangrijk. Dan werk je niet alleen efficiënt, maar ook nog eens effectief.
Het grootste gevaar voor jouw helicopterview is dus om te verzanden in de dagelijkse beslommeringen. Ben je alleen maar dagelijkse brandjes aan het blussen of met kleine opzichzelfstaande taken bezig? Dan verlies je waarschijnlijk de grip op het grotere plaatje. Werk daarom de volgende vragen uit als geheugensteun:
- Welke partijen zijn betrokken en wat zijn hun belangen?
- Welk probleem willen we uiteindelijk oplossen met ons product of onze dienst?
- Wat is het eindresultaat van ons project?
De antwoorden op deze vragen houd je elke dag bij je werk. Schrijf ze op. Print ze uit. Hang ze boven je bureau of plak ze voorop je projectmap. Als het maar zichtbaar is. Zo word je aan de juiste 'view' herinnerd, ook als je even niet in de helikopter zit.